2024. április 24.
200 új munkahelyet teremt a fehérvári keréktermék-gyártó

200 új munkahelyet teremt a fehérvári keréktermék-gyártó

A 35 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően félmillióval több alumínium kerékterméket fognak gyártani.

Kedden délelőtt Székesfehérváron lerakták az alapkövét az Arconic-Köfém Kft. új gyárának. A 35 milliárd forintos zöldmezős beruházás eredményeként a keréktermék-gyártó kapacitása egy új, 17 ezer négyzetméteres gyártócsarnokkal bővül. A beruházásnak köszönhetően félmillióval több alumínium kerékterméket fognak gyártani az amerikai Arconicnál és minimum 200 új munkahely jön létre. Az állam fejlesztési adókedvezményt biztosított a fejlesztéshez, ami 8,3 milliárd forintot jelent majd a cégnek – írta az MTI.

Chip Blankenship, az Arconic Inc. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy mióta 1993-ban megkezdték magyarországi  tevékenységüket, több mint 550 millió amerikai dollárt fektettek be és jelenleg 2300 embert foglalkoztatnak. Az új keréktermék gyár jelentősen hozzájárul a legmagasabb szintű keréktermékek gyártásához. Jelezte, hogy az építkezés 2019-es befejezéséig összesen 700-ra nő a munkatársak száma az üzemben.

Charles Blankenship (Chip), az Arconic vezérigazgatója, David Kostelancik, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője, Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Tim Myers, az üzletcsoport elnöke és Merrick Murphy keréktermék-üzletági alelnök (b-j) leengedi az időkapszulát a többek között könnyűfémfelniket gyártó Arconic-Köfém Kft. új üzemének alapkőletételén Székesfehérváron 2018. március 6-án.
Fotó: MTI/Máthé Zoltán
  

Az Arconic (korábban Alcoa) 1993-ban vásárolt többségi tulajdont az akkori Székesfehérvári Könnyűfémműben. Az Arconic fontos szerepet tölt be Magyarországon, egyike a legnagyobb 100 vállalatnak és a 10 legnagyobb termeléssel foglalkozó befektető között van.

Az Arconic Magyarországon vezető beszállítója a kereskedelmi szállítmányozásnak, a légiközlekedésnek, az ipari gázturbina és az általános ipari piacoknak a Székesfehérváron működő Arconic Szállítmányozási és Építészeti Megoldások, a Globális Hengerelt Termékek és a Mérnöki Termékek és Rendszerek Divíziókhoz tartozó termékkörével. A légiközlekedési és a kereskedelmi szállítmányozási piacokat kiszolgáló Arconic Rögzítő Rendszerek üzletág Nemesvámoson működik, míg az Arconic Kovácsolt és Sajtolt Termékek üzletága Egerben az autóipar vezető beszállítója. Az Arconic Magyarországon, Székesfehérváron hozta létre Globális Szolgáltató Központját, mely az európai és bizonyos észak-amerikai pénzügyi és adminisztratív területek kiszolgálását végzi.

A cég több mint 10,7 millió dollárral támogatja a magyarországi közösségi kezdeményezéseket 1993 óta.    

Megosztás