2024. április 19.
Hivatalosan is megalakult a negyedik Orbán kormány

Hivatalosan is megalakult a negyedik Orbán kormány

Változnak a diákmunka szabályai, Trumpról szólt az EU-csúcs, sofőröket fogna be ápolói munkára a mentőszolgálat és végül visszatért a fenyegetőző csecsen.

Áder János államfő a Sándor-palotában reggel kilenckor kezdődött kinevezési ünnepségen adta át a kormány tizenhárom miniszterének megbízólevelét. Ez alapján Bártfai-Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, Kásler Miklós emberi erőforrásokért felelős miniszter, Nagy István agrárminiszter, Palkovics László nemzeti innovációs és technológiai miniszter lett. Pintér Sándor vezeti a belügyi tárcát, Rogán Antal pedig a Miniszterelnöki Kabinetirodát. Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős, Süli János pedig a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszterként vesz részt a kormány munkájában. Szijjártó Péter a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, Trócsányi László az igazságügyi tárcát, Varga Mihály a Pénzügyminisztériumot vezeti. A köztársasági elnök Orbán Viktor kormányfő jelenlétében nevezte ki az új kormány minisztereit pénteki hatállyal. Az alaptörvény értelmében a minisztereket a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi ki, a kabinet a tárcavezetők kinevezésével alakul meg. Orbán Viktor negyedik kormányának tagjai az Országgyűlés délelőtt kezdődő, egyórásra tervezett plenáris ülésén tesznek esküt. Orbán Viktort május 10-én választotta újra miniszterelnökké a parlament.  A Sándor-palotában tartott rövid rendezvényen, amelyen beszédek nem hangzottak el, családtagok és munkatársak vettek részt. Az új kormányt rövid műsorral köszöntötték, majd az elnöki hivatal koccintásra invitálta a jelenlévőket. (MTI)

 

Változnak a diákmunka szabályai

A diákok munkavállalásának körülményeit is a Munka törvénykönyve szabályozza, így a 16. életévüket betöltött tanulók foglalkoztatásánál is fontos az írásban rögzített munkaszerződés, amelynek tartalmaznia kell az alapbért, a munkakört, a munkavégzés helyét, a napi munkaidőt, illetve a munkaviszony időtartamát - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).  A tárca honlapján közöltek szerint a 18. életévét be nem töltött személy munkaszerződésének tartalmaznia kell a törvényes képviselő hozzájárulását is, ellenkező esetben a dokumentum érvénytelen.  A munkaadónak a tanuló munkaviszonyát be kell jelenteni az adóhatósághoz, ennek hiányában a foglalkoztatás "feketének" minősül. Mezőgazdasági és turisztikai idénymunkánál ugyanazzal a munkáltatóval legfeljebb évi 120 munkanapra, alkalmi munkánál legfeljebb öt egymást követő napra, egy hónapon belül legfeljebb 15 napra, évente pedig legfeljebb 90 napra terjedhet ki a munkaviszony - ismertették.

 Kiemelték, a fiatalkorú munkavállaló napi munkaideje legfeljebb 8 óra lehet, illetve nem végezhet éjszakai munkát, azaz 22 óra és reggel 6 óra között nem foglalkoztatható. A fiatal munkavállaló részére legfeljebb egy heti munkaidőkeret rendelhető el. Két munkanap között legalább 12 óra pihenőidőt, minden héten két pihenőnapot kell részükre biztosítani. Hangsúlyozták, hogy az egyenlő bánásmód - az egyenlő munkáért egyenlő bér - elvének a diákoknál is érvényesülnie kell.  A munkaszerződésben a felek megállapodhatnak havi, heti, napi vagy órabérben, vagy teljesítménybérben is. A munkavállalónak azonban mindenképp meg kell kapnia a minimálbért, ami 8 órás foglalkoztatásnál bruttó 138 000 forint - közölte a minisztérium. (MTI)

 

Trumpról szólt a szófiai EU-csúcs

Rövid időn belül a második uniós csúcstalálkozónak adott témát Donald Trump, akinek az iráni atomalkura, illetve a kereskedelem korlátozására vonatkozó intézkedései már a tagállamok vezetőinek szerda esti vacsoráján terítékre kerültek. Bár a szófiai „beköszönővacsora” elméletileg a digitális innováció kérdése köré épült volna, a beszélgetés rekordgyorsasággal az amerikai elnökre terelődött, adta hírül az európai sajtó, amelynek forrásai azt is tudni vélik: a nemrég Washingtonban járt Emma­nuel Macron és Angela Merkel is elmesélte személyes „Trump-élményét” az uniós kollégáknak – írja a Magyar Idők.

 

Akkora a munkaerőhiány, hogy sofőrökkel is ápolói munkát végeztetne a mentőszolgálat

A mentőgépkocsi-vezetők átképzésével orvosolná az egyre súlyosbodó szakemberhiányt az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) – tudósít a 24.hu. A sofőrként dolgozó mentősökre – akik most sem csak az autót vezetik, hanem a mentés kisegítő feladatait is ellátják – komoly nyomást helyeznek, hogy saját költségükre végezzék el az ápolói képzést és módosítsák munkaszerződésüket.

 

Visszatért Magomed, a fenyegetőző csecsen

A csecsen származású Magomed Daszajev azzal vált ismertté a nyilvánosság előtt, hogy 2017-ben nyomásgyakorlással elérte, hogy Komáromy Gergő ellenzéki aktivista, zenész egy kamera előtt kérjen bocsánatot, amiért narancssárga festékkel öntötte le a szovjet katonai emlékművet a Szabadság téren – emlékeztet a Magyar Hang majd felidézi, hogy a botrány hatására még a Magyar Nemzet újságírói írtak a furcsa csecsenről. Daszajev akkoriban az ellene megindított eljárásokra fittyet hányva, továbbra is érvényes letelepedési engedély nélkül élte a világát Budapesten, ami sokakban felvetette, hogy a férfi kapcsolatban állhat az orosz hírszerzéssel. Magomed Daszajev egészen idén májusig nem jelezte, hogy problémái lettek volna a cikkekkel. Az elmúlt héten azonban az esettel foglalkozó egyik újságíró családtagján keresztül üzent, majd végül egy indulatokkal teli telefonhívásban fenyegetőzni kezdett, hogy a cikkek írói „nézzenek a hátuk mögé”, a nyílt utcán is bármikor rájuk támadhat.

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.