2024. április 16.
Ez volt a lényeg a 39. héten

Ez volt a lényeg a 39. héten

Az elmúlt hét legfontosabb híreinek rövid összefoglalója.

Miközben az igazoltan Covid-19 vírussal fertőzöttek száma átlépte a 30 milliót a világon, a leginkább érintett országban, az Egyesült Államokban a halálesetek száma meghaladta a 200 ezret a héten. Hazai vonatkozású hír, hogy egykori belügyminiszterünk, Kuncze Gábor is megfertőződött koronavírussal, és jelenleg intenzív osztályon ápolják.

 

Áder János videóüzenetben szólalt fel az ENSZ múlt heti online közgyűlésén. A köztársasági elnök ismételten felhívta a világ figyelmét arra, hogy vízválság fenyeget.

 

Az előrejelzések szerint a jobbközép sikerét hozhatták a vasárnap zajlott román helyhatósági választások. A többségében magyarok lakta megyékben az országoshoz mérten alacsonyabb volt a részvételi arány.

 

Az USA-ban célegyenesbe fordul az elnökválasztási kampány, amely minden eddiginél nagyobb sárdobálással kecsegtet. A Fehér Ház vasárnap délutáni sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre Donald Trump megerősítette, hogy nem viccelt, amikor azt javasolta végezzenek drogtesztet rajta és ellenjelöltjén, mert egyetért azokkal, akik szerint azért ingadozó színvonalú Joe Biden teljesítménye a kampányhelyszíneken, mert néha nem használja a teljesítményfokozó szereket.

 

Idehaza bejelentették, hogy októbertől a magánszemélyek elektromos rásegítésű kerékpárok megvételéhez kérhetnek támogatást. Pályázni a jármű vételárának maximum 50%-ára lehet.

 

Két gólos előnyből végül csak 3-3-as döntetlent ért el a Ferencváros labdarúgó csapata a norvég bajnok otthonában, de még így is jobb előjelekkel várhatja a kedden esedékes Üllői úti visszavágót, amelyet ezúttal is zárt kapuk mögött játszanak. Ha a Fradi kerül ki a párharcból győztesen, annyi pénzt kap az UEFA-tól, amennyi a teljes játékosállományának az értéke, és 25 év után újra a Bajnokok Ligája főtábláján játszhat. 

 

A hét száma: 258.300
Az Egyesült Királyságban naponta 185 emeletes busznyi szemét gyűlik össze az általános és középiskolákból, ezzel évi mintegy 258.300 tonna oktatási hulladékot termelve.

Megosztás

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

Hello Világ

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

  • 2022.10.20

A BBC Earth magyar csatornáján október 30-tól látható az a lenyűgöző természetfilm sorozat, amely 6 epizódban mutatja be bolygónk olyan részeit, ahová csak a televízió segítségével juthatunk el, és amelynek látványa talán segíthet abban, hogy többet tegyünk a Föld és az élővilág megmentéséért.