2024. szeptember 21.

A DK együttműködést kezdeményez az LMP-vel

A tárgyalások célja az lenne, hogy minél több körzetben lépjenek fel közösen a Fidesszel szemben, ezért a DK kész a kölcsönös visszalépésekre.

A Demokratikus Koalíció (DK) az MSZP után az LMP-vel is meg szeretne egyezni a koordinált egyéni jelöltállításáról - mondta hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke. A politikus a vasárnapi hódmezővásárhelyi polgármester-választásra hivatkozva azt mondta, a demokratikus ellenzék süket, ha nem hallja, hogy az egyéni körzetekben nincs helye közöttük versengésnek. Az együttműködő demokratikus pártok a Fidesz legerősebb ellenfelei, ezért ha mindenütt csak egy jelöltet indítanak, akkor ők lesznek a legerősebb kihívók - tette hozzá. A pártelnök szavai szerint a DK és az MSZP ezt korán felismerte, amikor döntött az egyéni körzetek elosztásáról, de a megállapodást ki kell szélesíteni. Bejelentette: „nem függetlenül természetesen” a hódmezővásárhelyi eredménytől, megbízta Molnár Csaba ügyvezető alelnököt, hogy kezdeményezzen hivatalos tárgyalást az LMP-vel. A tárgyalások célja, hogy minél több körzetben lépjenek fel közösen a Fidesszel szemben, ezért a DK kész a kölcsönös visszalépésekre - hangsúlyozta az MTI szerint.

Kérdésre válaszolva Gyurcsány Ferenc azt mondta, az LMP-vel csak úgy lehet megállapodni, hogy abban az MSZP is részt vesz, hiszen a DK és a szocialisták korábban már elosztották egymás között az egyéni körzeteket. Hangsúlyozta, hogy nem szükséges mind a 106 körzetben megállapodniuk az LMP-vel, de 15-20-ban „ajánlatos lenne egy korlátozott együttműködés”.

Arra a kérdésre, hogy együttműködnének-e a Jobbikkal, azt mondta, hogy ha a többi ellenzéki párt megállapodik a párttal, akkor „gondolkodni kell”. Hangsúlyozta, hogy a választóik egy része bárkire hajlandó szavazni, ha leválthatják a Fidesz, egy másik részük viszont azt mondja, hogy nem támogatja a Jobbikkal együttműködő pártokat. A DK elnöke az újra feltett kérdés után sem válaszolt egyértelműen igennel vagy nemmel arra a kérdésre, hogy biztosan kizárják-e az együttműködést a Jobbikkal. Vannak olyan kérdések a magánéletben és a politikában, amelyekre „igennel és nemmel egyszerűen nem lehet válaszolni” - fogalmazott. A DK álláspontja nem változott, sem formális, sem informális módon nem működnek együtt a Jobbikkal, de az, hogy „ez az álláspont megváltozhat-e a jövőben, azt nem tudom” - összegzett.

Az, hogy az LMP megállapodik-e a Jobbikkal az egyéni körzetekről, az a két párt dolga, arra a DK-nak nincs hatása - reagált arra, hogy az LMP hétfőn bejelentette, a Jobbikkal és az MSZP-vel készülnek tárgyalni a koordinációról.

 

Megosztás

Csökkent a vallás jelentősége a fiatalok életében

Hello Közélet

Csökkent a vallás jelentősége a fiatalok életében

  • 2024.06.3

Hogyan viszonyulnak ma a fiatalok a valláshoz? Milyen okok vezethettek az eltávolodásukhoz? Hogyan tud alkalmazkodni a vallás a mai fiatalsághoz, és hogyan lehet újra vonzóvá tenni számukra? Számos kérdés, kutatási adat, szociológiai értékelés és egy lehetséges válasz: az Aquinói Szent Tamás Akadémia innovatív képzése.

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.