2024. szeptember 21.
Applikációval rajzolják meg Magyarország akadálymentességi térképét

Applikációval rajzolják meg Magyarország akadálymentességi térképét

Innovatív applikáció segíti a kerekesszékesek és a babakocsit toló szülők közlekedését, az adatbázisát bárki bővítheti önkéntes munkával.

A Route4u a világ első olyan útvonaltervezője, amely járda- és gyalogátkelő adatokat, valamint tömegközlekedési információkat felhasználva személyre szabott, háztól-házig navigációt biztosít a kerekesszékkel, babakocsival, vagy bármely más guruló eszközzel közlekedők részére. Az egyedülálló alkalmazásban üzletek, kávézók, éttermek és középületek akadálymentességi információit is megjelenítik megközelíthetőségi szempontból, illetve hogy rendelkeznek-e akadálymentes mellékhelyiséggel.

 

A HEINEKEN nyár óta támogatja a magyar fejlesztésű Route4u applikációt. A vállalat munkatársai önkéntesként kutatták az akadálymentes útvonalakat, helyeket: három hónapon keresztül a sörgyár 120 területi képviselője minősítette az egész országban az üzleteket és vendéglátóegységeket az alkalmazáson keresztül, így ezzel közel 10.000 helyszín került fel a Route4u térképére.

 

Route4U infografika
 
Route4U infografika
 

 

„A járó embereknek fel sem tűnik, ha egy étterembe, kávézóba lépcsőkön át lehet csak bejutni, de a keréken közlekedők számára egy-egy ilyen vendéglátó egység olyan nehézséget jelent, mintha egy járó embernek egy 3 méter magas falon át kellene megközelítenie egy vendéglőt – mondta Bodó Péter, a Route4u társalapítója. - Filozófiánk, hogy mindenki segít mindenkinek, járó, kerekesszékes, babakocsis együtt látják el információkkal az applikáció mögött rejlő adatbázist. Folyamatosan növekszik az értékelt üzletek, vendéglátóegységek, útvonalak száma, és nem állhat meg, teljes kép kell. De ezzel párhuzamosan nem állhat meg infrastruktúra fejlesztése sem, hiszen egy városnak felelőssége, hogy minden lakosa színes és produktív életet éljen, ennek pedig része az akadálymentesség. Világszerte már 800 000 hely adatai találhatók meg a rendszerben, Magyarország mellett az Egyesült Államok, Anglia és Írország jár élen az adatok bevitelében. Célunk, hogy a gyalogos infrastruktúrát is aprólékosan felmérjük, hogy pontos gyalogos navigációs rendszert tudjunk kínálni. Angliában már elkezdődött városok teljes feltérképezése, ez együttműködve a helyi önkormányzatokkal, segít az infrastruktúra átépítésében is.”

 

Vincze Zoltán, a Route4u PR és tapasztalati szakértője, aki maga is kerekesszékkel közlekedik, elmondta: „Lassú a fejlődés, a járdahelyzet ugyan érezhetően javul, de az új vendéglátóhelyekre érthetetlen módon szinte mindenhol lépcsőt építenek. Budapesten jobb a helyzet, mint vidéken. Számos vidéki városban komoly kaland eljutni A-ból B-be. Ha előre tudok tervezni, az kevésbé kiszolgáltatott helyzet, nyomozás. Az appon még van csiszolni való, de folyamatosan fejlődik, most például a chat funkcióval fog bővülni. Fontos, hogy minden tervezés és a szükséges szervezés az applikáción keresztül lesz lehetséges.”

 

Szakály József, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) főtitkára elmondta: „Ugyanaz az útvonal akár hétszer hosszabb lehet időben, és sokszorosa kilométerben, ezt segít jelentősen lerövidíteni az applikáció. Magyarországon ugyan 1998 óta törvény van az akadálymentességről, amely szerint, 2005-re a középületeknek akadálymentesnek kellett volna lenni, de a határidőt először kitolták 2013-ig, majd, eltörölték azt. A közintézmények többsége ugyan ma már akadálymentes, de sok még a tennivaló, Budapest és vidék között mély szakadék van ebben a tekintetben. A hatékony akadálymentesítés ugyan sokba kerül, de nem csak pénz, szándék kérdése is. Sok a félmegoldás is, pedig az a hely tekinthető akadálymentesnek, amit bárki egyedül megközelíthet.”

 

Som-Balogh Edina színésznő, két kisgyermek édesanyja elmondta: „Inkább nem megyek azokra a helyekre, amik nem akadálymentesek, nem akarok másoknak kiszolgáltatott lenni. Naponta találkozom a problémával, nehéz kitalálni, hogy babakocsival és a másik gyerekkel miként jusson be az ember. Sok helyen csak részben van akadálymentesítés, a rámpa után újra lépcső következik így hiába jutok el egy szintig, ha nem tudok tovább menni a célomig.”

A Route4u alkalmazás letölthető ITT 

 

 

Hogy állunk akadálymentesség terén?

 

A Route4u applikáció adataiból tudjuk, hogy a fővárosban a XI. kerület minősült a legjobbnak, itt több, mint 300 akadálymentes bejárattal rendelkező helyről és közel 90 akadálymentes boltról ad információt az alkalmazás, de akadálymentesített benzinkutakból is itt van a legtöbb. Az V. kerület büszkélkedhet ugyanakkor a legtöbb akadálymentes étteremmel, szállodával, kávézóval és sörözővel is.

Ami az akadálymentesített mosdókat illeti, ott is a belváros és Buda legnagyobb kerülete tarol az alkalmazásban, de a benzinkutakon található akadálymentes WC-k tekintetében a VIII. kerület is felkerült a listára. A X. és a XXII. kerületben található a legtöbb olyan söröző, amelynek mosdóit kerekesszékesek is meg tudják önállóan közelíteni.

A megyék közül Pest megye áll a legjobban. Itt összesen közel 4000 akadálymentes hely van, melyet a sorban Hajdú-Bihar és Győr-Moson-Sopron követ. Akadálymentesített boltokat tekintve Fejér megye a dobogós, éttermeket nézve Veszprém, a kávézók pedig Vas megyében a leginkább akadálymentesek az applikáció szerint. A szállodák terén Hajdú-Bihar az ezüstérmes, a benzinkutak esetében pedig Fejér. Ha a sörözőket nézzük, Pest megye után a második helyre Borsod-Abaúj-Zemplén megye került.

A WC-k akadálymentességét tekintve Pest megyét Baranya követi. A sorrend ugyanez, ha üzletekben található mosdók szerint vizsgáljuk a megyék akadálymentességi helyzetét. Az éttermi mosdóknál Pest megye és Szabolcs-Szatmár-Bereg vezet, utóbbi első helyre került az akadálymentesített kávéházi és sörözői mosdók vonatkozásában. A legtöbb akadálymentes szállodai WC Hajdú-Bihar megyében található, a benzinkúti mosdók esetében pedig Fejér megye Pest megyét is megelőzi. 

 

 

 

 

Megosztás

Csökkent a vallás jelentősége a fiatalok életében

Hello Közélet

Csökkent a vallás jelentősége a fiatalok életében

  • 2024.06.3

Hogyan viszonyulnak ma a fiatalok a valláshoz? Milyen okok vezethettek az eltávolodásukhoz? Hogyan tud alkalmazkodni a vallás a mai fiatalsághoz, és hogyan lehet újra vonzóvá tenni számukra? Számos kérdés, kutatási adat, szociológiai értékelés és egy lehetséges válasz: az Aquinói Szent Tamás Akadémia innovatív képzése.

Jót tenni, jól

Hello Közélet

Jót tenni, jól

  • 2024.05.28

Jót tenni jól ma már nem olyan egyszerű, a CHERRISK biztosítási platform mégis ezt kísérli meg saját fejlesztésű eszköztárával.