2024. szeptember 21.
Csak a Jobbik erősödött a Závecz Research legújabb kutatása szerint

Csak a Jobbik erősödött a Závecz Research legújabb kutatása szerint

Egyedül a Jobbik tudta február óta érdemben növelni a táborát. A Fidesz a teljes népességen belül 32 százalékon áll a biztos szavazók körében a baloldalhoz közelállónak tartott kutatócég szerint. A Fidesz számára nem jó hír, hogy nagy mértékben nőtt a politikai aktivitás, hiszen február első feléhez képest (46%), most már 56 százalék jelezte biztos részvételét az április 8-i választásra.

Závecz Tibor szerint a kutatások felülmérhetik a Fideszt néhány százalékponttal, mert - mint egy interjúban elmondta - „A Fideszt vagy felülmérjük, vagy többen mondják a választópolgárok közül azt, hogy ők Fidesz-szavazók, mint amennyien valójában”

Négy évvel ezelőtt ugyancsak 46 százalékot mértek ebben az időszakban a Fidesznek a biztos szavazók körében, Orbán Viktor pártja végül 42 százalékot kapott, ami a szavazásra jogosultak mintegy 27%-os támogatását jelentette.

 

Szűk kétharmados parlamenti felhatalmazásra csak azért tudott szert tenni a Fidesz, mert saját érdekeihez igazítva alakította át a választási rendszert, rajzolta újra választókerületeket.

Érdemes rá emlékeztetni, hogy már 2014-ben is többen szavaztak a Fidesz ellen, ahogyan ma is többen akarnak kormányváltást a legtöbb kutatás szerint. Fontos kiemelni, hogy magas azoknak az aránya, akik biztosan elmennek szavazni, de még nem tudják kire, illetve a biztos pártválasztók között tekintélyes azoknak a száma is, akik pontosan tudják, hogy kire fognak szavazni, de nem árulják el a közvéleménykutatóknak.

A Závecz Research legfrissebb méréséből kiderül, hogy a biztos pártválasztókat tekintve a Jobbik 19 százalékon áll.

Hozzátesszük, hogy ez azonban – éppen a fent említett „titkolózók” magas arányát figyelembe véve - jóval több lehet. Mandátumszámban pedig az erősítheti Vona Gábor pártját, hogy a legtöbb választókerületben az ő jelöltjük a legerősebb ellenzéki aspiráns, akik a – már kutatásokban is kimutatható – taktikai átszavazásnak köszönhetően sok körzetben győzhetik le a kormánypárti jelölteket. 

Az MSZP 13 százalékon áll, a DK tábora 8 százalék, de utóbbi szavazóinak a legmagasabb a szavazási hajlandósága. Ha az MSZP-P táborának szavazói aktivitása alacsony marad, akkor veszélyben lehet számára a 10%-os parlamenti küszöb (Mivel két párt közös listájáról van szó, nekik nem 5, hanem 10 százalék kell az országgyűlésbe kerüléshez) elérése is, de a Jobbiknak is van mit javítania a szavazói aktivitásán. Az LMP esélyes még a parlamentbe jutni, a biztos választók 6 százaléka támogatja.

A kulcs tehát a pártnélküli, de kormányváltást akaró mintegy 900 ezer ember kezében van, a pártok parlamenti helyeinek számát pedig a visszalépések, „helyi megállapodások” befolyásolhatják nagy mértékben.

Megosztás

Csökkent a vallás jelentősége a fiatalok életében

Hello Közélet

Csökkent a vallás jelentősége a fiatalok életében

  • 2024.06.3

Hogyan viszonyulnak ma a fiatalok a valláshoz? Milyen okok vezethettek az eltávolodásukhoz? Hogyan tud alkalmazkodni a vallás a mai fiatalsághoz, és hogyan lehet újra vonzóvá tenni számukra? Számos kérdés, kutatási adat, szociológiai értékelés és egy lehetséges válasz: az Aquinói Szent Tamás Akadémia innovatív képzése.

Jót tenni, jól

Hello Közélet

Jót tenni, jól

  • 2024.05.28

Jót tenni jól ma már nem olyan egyszerű, a CHERRISK biztosítási platform mégis ezt kísérli meg saját fejlesztésű eszköztárával.