2024. szeptember 21.
Csak egy öt kilós táskát vihettek magukkal

Csak egy öt kilós táskát vihettek magukkal

Elvették magyar állampolgárságukat, ingó és ingatlan vagyonukat. 1946-48 között 185 ezer német nemzetiségű személyt telepítettek ki hazánkból.

Az utókor feladata, hogy tragédiáinkról méltóképpen megemlékezzünk, és mindent megtegyünk azért, hogy soha ne fordulhassanak elő hasonló katasztrófák - mondta Fazakas Attila a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje, miután részt vett Móron a sváb kitelepítések évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen. A politikus Pábli Antal helyi önkormányzati képviselővel, valamint Schmidt Rolanddal, a Jobbik helyi elnökével koszorút helyezett el a kitelepítettek emlékművénél.

Mórról 436 család 1349 tagját űzték el, ami a helyi sváb közösség felét jelentette. Akik megmenekültek a kitelepítéstől, azoknak többnyire elvették házaikat, földjeiket. Ez az aljas lépés főleg azokat érintette, akik az 1941-es népszámláláskor németnek vallották magukat, visszanémetesítették a nevüket, illetve német fegyveres testületnek voltak a tagjai. Szülőföldjükről történő elűzésükkor csupán egy 5 kg-os csomagot vihettek magukkal.

Pusztavámon a sváb emlékműnél szintén koszorúval emlékezett a gyalázatos eseményre a jobbikos jelölt. A települést a kitelepítések második hulláma érintette, 611 személyt űztek el szülőföldjéről. 

Fazakas Attila megjegyezte, a Kárpát-medencében sok tragédia érte a különböző népcsoportokat. A megemlékezések célja az is, hogy kifejezzük, soha ne üldözzenek senkit, csak azért, mert más nemzeti közösséghez tartozik, más az anyanyelve, a kultúrája.

Megosztás

Csökkent a vallás jelentősége a fiatalok életében

Hello Közélet

Csökkent a vallás jelentősége a fiatalok életében

  • 2024.06.3

Hogyan viszonyulnak ma a fiatalok a valláshoz? Milyen okok vezethettek az eltávolodásukhoz? Hogyan tud alkalmazkodni a vallás a mai fiatalsághoz, és hogyan lehet újra vonzóvá tenni számukra? Számos kérdés, kutatási adat, szociológiai értékelés és egy lehetséges válasz: az Aquinói Szent Tamás Akadémia innovatív képzése.

Jót tenni, jól

Hello Közélet

Jót tenni, jól

  • 2024.05.28

Jót tenni jól ma már nem olyan egyszerű, a CHERRISK biztosítási platform mégis ezt kísérli meg saját fejlesztésű eszköztárával.