2024. szeptember 21.
Fidesz: pillanatnyi megtorpanás, vagy tartós gyengülés?

Fidesz: pillanatnyi megtorpanás, vagy tartós gyengülés?

Az előző év utolsó hónapjához képest esett a kormánypártok népszerűsége, mintegy 300 ezer ember fordult el tőlük. Kérdés, hogy az ellenzék tud-e érdemben profitálni a folyamatokból, vagy a Fidesz így is behúzza a győzelmet április 8-án?

Egy hónap alatt négy, december óta pedig már hat százalékot esett a Fidesz népszerűsége - ez derül ki az Iránytű Intézet Magyar Nemzetben közzétett kutatásából.

A kormánypárt a biztos szavazók között 44 százalékot tudhat magáénak, a teljes népesség körében egyharmad alá süllyedt a támogatottságuk, ebben a szegmensben 31 százalékon állnak.

 

 

 Talán a legbeszédesebb adat, hogy két hónap alatt mintegy háromszázezer szavazó pártolt el a Fidesztől. Ők többségükben egyelőre nem választotta maguknak pártot, a bizonytalanok táborába tartoznak.

A legerősebb ellenzéki párt egyértelműen a Jobbik, Vona Gábor pártja januárhoz képest további két százalékot erősödött, a biztos szavazók 24 százaléka szavazna a Jobbikra, ezzel egyértelműen ők a legerősebb ellenzéki erő.

A kutatás adatai szerint ugyancsak két százalékkal többen támogatják az MSZP-t, a szocialisták jelenleg 11 százalékon állnak. Egy-egy százalékpontot tudott javítani az LMP és a DK is, ők egyaránt 8 százalékon állnak azok között, akik biztosan elmennek választani április 8-án.

Az, hogy egyre több, a kormánnyal elégedetlen szavazó jelezte részvételét az országgyűlési választáson, vélhetően a Hódmezővásárhelynek is köszönhető, ahol az időközi megmérettetésen annak tudható be a Fidesz jelentős fiaskója, hogy nagyon magas volt a részvétel.

Ki nyer majd? - Mérés és esélyek egy cikkben

Elkészült a Közös Ország Mozgalom reprezentatív felmérése az ellenzéki erőviszonyokról, amely elég összetett képet fest a Fejér megyei városban. 2014-ben a dunaújvárosi körzetben a Fidesz jelöltje, Galambos Dénes nyert 35,9 százalékkal. Az akkori baloldali összefogás (MSZP-DK-Együtt-PM-MLP) színeiben Magyar András 29,4 százalékot kapott, a jobbikos Pintér Tamás pedig 25,2 százalékot - írta meg cikkében a 24.hu.

De a kormánypártok nemcsak emiatt aggódhatnak, mert az Iránytű Intézet közlése szerint nagyságrendekkel megnőtt a választ megtagadók aránya, vagyis egy mérés elkészítéséhez sokkal több embert kell felkeresni, mint korábban. A Fidesznek pedig ez azért okozhat fejfájást, mert politikai elemzők is vélelmezik, hogy aki nem válaszol, nagyobb eséllyel ellenzéki, mint kormánypárti.

A Republikon Intézet is a kormánypártok jelentős gyengülését mérte legutóbbi kutatásában. A 24.hu által közzétett eredmények szerint 2017 nyara óta most a legalacsonyabb a Fidesz támogatottsága, miközben az MSZP és a Jobbik az elmúlt tíz hónap legjobb eredményét produkálta a biztos szavazók körében.

Komoly figyelmeztető jel lehet Orbán Viktorék számára, hogy 2018 első két hónapjában kilenc százalékpontot zuhant a népszerűségük.

A hagyományos, telefonon végzett kutatásoktól eltérő, bár jellegénél fogva nyilván egy adott csoport pártpreferenciáját mérő kutatást is közölt az Iránytű.

Az intézet azt vizsgálta, hogy hogyan szavaznának az aktív Facebook-felhasználók?

Kutatásuk szerint Magyarországon mintegy 5,5 millió Facebook-felhasználó él, ami a körülbelül 8,5 milliós 13 éves, vagy idősebb népesség 65%-a.

Ezzel a Facebook-penetrációval hazánk az európai országok élbolyába tartozik.

Mérésükből az aktív Facebook-felhasználók pártpreferenciáira lehet következtetni. Ebben a körben a Fidesz-KDNP mindössze 26 százalékos támogatottságot élvez, így a 33 százalékos Jobbik mögé szorult.

 
A DK szavazói különösen aktívak a közösségi médiában, Gyurcsány Ferenc pártját 12 százalék támogatja. Az LMP 9 százalék támogatását élvezi, az MSZP 7 százalékon áll. A Momentum a voksok 4, az Együtt és a Párbeszéd 2-2, más pártok pedig 5 százalékát gyűjtenék be.

Kérdés, hogy mi magyarázza az online, illetve a telefonos kutatás közötti jelentős különbséget? Egészen pontos választ nehéz adni, de az vélelmezhető, hogy a kutatás személyesebb jellege miatt telefonon sokan félnek elmondani, hogy kire szavaznának április 8-án. Ezzel szemben az online kutatás anonimitása bátrabbá teheti a felmérésben résztvevőket.

Fontos szempont még, hogy a Facebook-felhasználók jellemzően változatosabban fogyasztanak tartalmakat, nem csak az aktuális pártállásukat erősítő írásokat olvasnak.

A kutatás eredményének magyarázatként az Iránytű Intézet megjegyzi, hogy a szavazatok száma több esetben tükrözi az egyes pártok és pártvezetők követőinek, kedvelőinek egymáshoz viszonyított arányait. Ebben a tekintetben is a Jobbik vezet, Vona Gábor pártja a legerősebb a közösségi médiatérben 478.000 kedvelővel. A Fidesznek 232.000, az Együttnek 212.000, az MSZP-nek 204.000, a Párbeszédnek 115.000, DK-nak 102.00, az LMP-nek 79.000, a Momentumnak 73.000 kedvelője van.

Hogy a telefonos, vagy az ehhez képest unortodox Facebook-alapú felmérés-e a pontosabb, egyelőre nem tudni, talán a kettő között lehet valahol az igazság, de április 8-a után sok más mellett erre a kérdésre is választ kapunk.

Megosztás

Csökkent a vallás jelentősége a fiatalok életében

Hello Közélet

Csökkent a vallás jelentősége a fiatalok életében

  • 2024.06.3

Hogyan viszonyulnak ma a fiatalok a valláshoz? Milyen okok vezethettek az eltávolodásukhoz? Hogyan tud alkalmazkodni a vallás a mai fiatalsághoz, és hogyan lehet újra vonzóvá tenni számukra? Számos kérdés, kutatási adat, szociológiai értékelés és egy lehetséges válasz: az Aquinói Szent Tamás Akadémia innovatív képzése.

Jót tenni, jól

Hello Közélet

Jót tenni, jól

  • 2024.05.28

Jót tenni jól ma már nem olyan egyszerű, a CHERRISK biztosítási platform mégis ezt kísérli meg saját fejlesztésű eszköztárával.