2024. szeptember 21.

Karácsony: a külföldön dolgozó magyarok többségének nem biztosított a levélben történő szavazás

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szerint nem csak a kárpát-medencei magyarságnak kell fontosnak lennie a mindenkori kormánynak, hanem azok is, akik az elmúlt években hagyták el az országot.

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szerint a Magyarországról történő elvándorlás miatt új nemzetpolitikára lenne szükség.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke pénteken manchesteri útjáról nyilatkozva az MTI-nek elmondta, azért van szükség új nemzetpolitikára, hogy az ország ne veszítse el végleg a kapcsolatot azokkal a családokkal, akik külföldön dolgoznak. Hozzátette: ma már minden hatodik magyar gyermek külföldön születik. Szerinte az új nemzetpolitika minimumfeltétele az, hogy megkönnyítik a választójog gyakorlását.

Az ellenzéki politikus szerint a külföldön élő magyar közösségek nemzeti kötődését különféle kulturális, oktatási programok támogatásával is segíteni kellene. Nemcsak a kárpát-medencei magyarságnak kell fontosnak lennie a mindenkori kormánynak, hanem azok is, akik az elmúlt években hagyták el az országot - hangsúlyozta.

Karácsony Gergely szerint a külföldön dolgozó magyarok többségének nem biztosított a levélben történő szavazás és azt tapasztalják, hogy a Nemzeti Választási Iroda nem érzi fontosnak, hogy a korlátozott jogi lehetőségeikkel a választópolgárok mégis csak élni tudjanak.

Beszámolt arról, hogy tárgyaltak a manchesteri városvezetés külkapcsolatokért felelős helyettes vezetőjével, akitől azt kérték, hívják fel a manchesteri magyarok figyelmét a helyi sajtóban arra, március 31-ig regisztrálhatnak a választáson történő voksolásra. A helyi magyar közösség képviselőivel azt is kérték a várostól, hogy biztosítsanak helyiséget kulturális programokra.

Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője emlékeztetett arra, kampányt indított Európa több országában, hogy a szavazáson történő regisztrációra biztassa a magyarokat.

Sikerként értékelte, hogy még tavasszal konzulátus nyílik Manchesterben, valamint Edinburghban és a kormány ígérete szerint április 8-án lehet majd ezeken a konzulátusokon szavazni.

Manchesterben és környékén több tízezer magyar él.

Megosztás

Csökkent a vallás jelentősége a fiatalok életében

Hello Közélet

Csökkent a vallás jelentősége a fiatalok életében

  • 2024.06.3

Hogyan viszonyulnak ma a fiatalok a valláshoz? Milyen okok vezethettek az eltávolodásukhoz? Hogyan tud alkalmazkodni a vallás a mai fiatalsághoz, és hogyan lehet újra vonzóvá tenni számukra? Számos kérdés, kutatási adat, szociológiai értékelés és egy lehetséges válasz: az Aquinói Szent Tamás Akadémia innovatív képzése.

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.