2024. szeptember 21.

Karácsony: csak az esélyes jelöltre leadott szavazat hoz változást

Az MSZP-Párbeszéd az utolsó percig kész egyeztetni a demokratikus ellenzéki pártokkal, hogy még több esélyes jelölt legyen. Március 15-ig ki kell derülnie minden egyéni körzetben, hogy kik az esélyes ellenzéki jelöltek.

Egyeztetést sürget az MSZP és a Párbeszéd a „demokratikus ellenzéki pártok” között a választási együttműködésről, mert úgy látják, hogy a hódmezővásárhelyi választásnak az a fontos üzenete, hogy ha sokan mennek el voksolni és van esélyes jelölt, akkor le lehet győzni a Fideszt.

Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, a Párbeszéd társelnöke hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón azt mondta: a hódmezővásárhelyi választás fontos tanulsága, hogy a szavazatokat „nem lehet megosztani”, csak az esélyes jelöltre leadott szavazat hoz változást. A kormányváltás feltételként beszélt arról is, hogy sokan menjenek el szavazni. A többség nem lehet ellenzékben - hangsúlyozta.

Úgy fogalmazott: nyitottak további együttműködésre a demokratikus ellenzéki pártokkal, hogy még több esélyes jelölt legyen. Közölte, hogy az MSZP-Párbeszéd eddig is mindent megtett azért, hogy a legesélyesebb jelölteket indítsa. Függetleneket támogatnak, például Mellár Tamást Pécsen és Kész Zoltánt Veszprémben; valamint megállapodtak választókerületi koordinációról a DK-val. Szerinte nem rajtuk fog múlni, ha nem jön létre a széles ellenzéki együttműködés.

Molnár Gyula, az MSZP elnöke kijelentette, hogy az utolsó percig készen állnak az egyeztetésre. Az MSZP az elmúlt hónapokban a kormányváltás érdekében saját pozícióit is kész volt feladni, hogy együttműködjön az erre nyitott pártokkal – hangsúlyozta. 58 jelöltjük harmada nem tagja az MSZP-nek, helyben esélyes jelölteket választottak. Bár készek utolsó percig az egyeztetésre, március 15-éig világossá kell tenni minden egyéni körzetben, hogy kit gondolnak esélyes ellenzéki jelöltnek - közölte.

A Jobbikkal való együttműködést firtató kérdésekre Karácsony Gergely azt mondta, szervezett együttműködésre nem lát lehetőséget velük. Hozzátette: van még dolguk a demokratikus ellenzéki oldalon is, és majd a választók bölcsességére bízzák, kiben látják az esélyes jelöltet. Az a dolguk, hogy a lehető legtöbb helyen a demokratikus ellenzék közös jelöltje legyen a kihívó, vagyis a legesélyesebb jelölt a Fidesztől balra legyen, ne jobbra. Azt elképzelhetőnek tartotta, hogy a Jobbik támogatja az MSZP-Párbeszéd által is támogatott független országgyűlési képviselőjelölteket – írta az MTI.

Az LMP-vel kapcsolatos együttműködésre vonatkozó kérdésre Karácsony Gergely azt mondta, reméli, hogy ők is látták a vasárnapi választás eredményét, tudják, mi következik ebből rájuk nézve és nem akarnak saját szavazóik elől elbújni. „Attól félek, hogy az LMP-szavazók hamarosan az LMP-székház előtt fognak tüntetni, ha az LMP nem vesz részt egy ilyen együttműködésben”, de ez igaz más kisebb pártokra is, amelyekkel szintén nyitottak az együttműködésre - jelentette ki. Szerinte az LMP-nek vannak olyan jelöltjei, akik a legesélyesebbként tudnák képviselni a teljes demokratikus ellenzéki oldalt.

Az MSZP-Párbeszéd 58 jelöltjének többsége már leadta az ajánlásokat és a két párt állított elsőként országos listát. Hétfőn várhatóan minden jelöltjük leadja a szükséges számú ajánlást – tette hozzá Molnár Gyula.

 

Megosztás

Csökkent a vallás jelentősége a fiatalok életében

Hello Közélet

Csökkent a vallás jelentősége a fiatalok életében

  • 2024.06.3

Hogyan viszonyulnak ma a fiatalok a valláshoz? Milyen okok vezethettek az eltávolodásukhoz? Hogyan tud alkalmazkodni a vallás a mai fiatalsághoz, és hogyan lehet újra vonzóvá tenni számukra? Számos kérdés, kutatási adat, szociológiai értékelés és egy lehetséges válasz: az Aquinói Szent Tamás Akadémia innovatív képzése.

Jót tenni, jól

Hello Közélet

Jót tenni, jól

  • 2024.05.28

Jót tenni jól ma már nem olyan egyszerű, a CHERRISK biztosítási platform mégis ezt kísérli meg saját fejlesztésű eszköztárával.