2024. szeptember 21.
Kimondta a bíróság: Vona Gábor nem akarja lebontani a kerítést

Kimondta a bíróság: Vona Gábor nem akarja lebontani a kerítést

Valótlannak ítélte meg a bíróság a Fidesz és sajtójának egyik legfőbb kampányüzenetét, miszerint a Jobbik elnöke lebontaná a határzárat.

Nem tudta bizonyítani a bíróság előtt a kormánypárti Ripost, hogy Vona Gábor le akarja bontani a déli határra emelt kerítést. A Fővárosi Törvényszék elsőfokú ítéletében helyreigazításra kötelezte a lapot.

A Jobbik eddig több mint száz sajtópert nyert meg a kormánypárti orgánumokkal szemben. A mostani döntésre közleményében úgy reagált a párt: "A Jobbikról most már bírósági ítélet mondja ki, hogy esze ágában sincs lebontani a határzárat, ellenben a Fidesz-KDNP-vel, akik évek óta ezrével telepítik be a migránsokat hazánkba" – írták.

Érdemes megjegyezni, hogy a Jobbik nem hogy nem bontaná le, hanem a kerítés megépítésének felvetése éppen, hogy tőlük származik. Ugyanis Toroczkai László, a párt alelnöke már 2014 végén hangsúlyozta a kerítés szükségességét, igaz a Fidesz akkor fél évig hallani sem akart róla.

Az Átlátszó összegezte a napokban, hogy a Fővárosi Törvényszéktől kapott adatok alapján, hogy csak a tavalyi évben 53 sajtó-helyreigazítási pert veszített a 888, a közmédia, a TV2, a Ripost, a Lokál, a Magyar Idők, a Lokál és a Pesti Srácok. A kampány közeledtével megugrott a kormányközeli sajtó elvesztett helyreigazítási pereinek száma.

2016-ban a Ripost valamelyik cikkéről hat, tavaly már tíz esetben mondta ki a bíróság, hogy az valótlanságot tartalmaz. A közmédia 2017-ben hat esetben kényszerült helyreigazításra a bíróság döntése nyomán. A Magyar Idők is egy év alatt megduplázta ezt a mutatóját, míg a Pesti Srácok esetében háromszoros a növekedés. 

A sajtóperekről ide kattintva találhatnak további információkat. 

 

 

Megosztás

Csökkent a vallás jelentősége a fiatalok életében

Hello Közélet

Csökkent a vallás jelentősége a fiatalok életében

  • 2024.06.3

Hogyan viszonyulnak ma a fiatalok a valláshoz? Milyen okok vezethettek az eltávolodásukhoz? Hogyan tud alkalmazkodni a vallás a mai fiatalsághoz, és hogyan lehet újra vonzóvá tenni számukra? Számos kérdés, kutatási adat, szociológiai értékelés és egy lehetséges válasz: az Aquinói Szent Tamás Akadémia innovatív képzése.

Jót tenni, jól

Hello Közélet

Jót tenni, jól

  • 2024.05.28

Jót tenni jól ma már nem olyan egyszerű, a CHERRISK biztosítási platform mégis ezt kísérli meg saját fejlesztésű eszköztárával.