2024. szeptember 21.

Londonban szavaz a legtöbb magyar

Április 8-án 117 külképviseleten lehet szavazni. A magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgárok március 31-ig nyújthatják be a külképviseleti névjegyzékbe vételhez szükséges kérelmet.

Szombatig 24 283-an jelentkeztek a külképviseleti névjegyzékbe, csaknem kétszer annyian, mint 2014-ben.

Azok a választójoggal rendelkező magyar állampolgárok, akik az áprilisi országgyűlési választás napján nem tartózkodnak Magyarországon, a külképviseleteken szavazhatnak.

A Nemzeti Választási Iroda adatai alapján 2014-ben 29 nappal a választást megelőzően a mostaninál mintegy feleannyian, 14 800-an szerepeltek a névjegyzékben - írta az MTI.

Április 8-án 117 külképviseleten lehet szavazni, eddig a legtöbben, 3936-an Londonban voksolnának, míg Münchenben 1823-an, Stuttgartban 1427-en, Berlinben 1118-an, Hágában 1110-en, Brüsszelben 1034-en, Bernben 1068-an. Beregszászon 744-en, Düsseldorfban 684-en, Manchesterben 637-en, Bécsben 630-an, Párizsban 624-en, Csíkszeredán 612-en, Dublinban 561-en, Koppenhágában 529-en, New Yorkban 514-en, Stockholmban 440-en, és az újonnan megnyitott Edinburgh-i külképviseleten 434-en jelezték szavazási szándékukat.

A külképviseleti névjegyzékbe vételhez szükséges kérelmet még három hétig, március 31-éig lehet benyújtani személyesen vagy levélben a választópolgár lakcíme szerinti helyi választási irodában, vagy a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán.

Ha a választópolgár igényli, a kitöltésben segítséget nyújtanak a helyi választási információs szolgálatok, illetve a központi választási információs szolgálat, amely a visz@nvi.hu e-mail-címen fogad elektronikus leveleket és a 06-1-795-3310-es telefonszámon érhető el munkaidőben.

A külképviseleten a választópolgár a lakcíme szerinti országgyűlési egyéni választókerület szavazólapján, valamint a pártlistás vagy - nemzetiségiként regisztrált választópolgár esetében - nemzetiségi listás szavazólapon szavazhat.

A külképviseleteken szavazók is a magyarországi szavazás napján, április 8-án adhatják le szavazatukat a külképviseleteken - kivéve Amerikában. Az időeltolódás miatt az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelőző napon, szombaton tartják a voksolást. A külképviseleti szavazás idejéről és pontos helyszíneiről a www.valasztas.hu oldalon lehet tájékozódni.

Megosztás

Csökkent a vallás jelentősége a fiatalok életében

Hello Közélet

Csökkent a vallás jelentősége a fiatalok életében

  • 2024.06.3

Hogyan viszonyulnak ma a fiatalok a valláshoz? Milyen okok vezethettek az eltávolodásukhoz? Hogyan tud alkalmazkodni a vallás a mai fiatalsághoz, és hogyan lehet újra vonzóvá tenni számukra? Számos kérdés, kutatási adat, szociológiai értékelés és egy lehetséges válasz: az Aquinói Szent Tamás Akadémia innovatív képzése.

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.