2024. szeptember 21.

Más szavazatát is leadhatják a határon túliak

A kijelölt külképviseleteken személyazonosítás után egy választópolgár csak egy levélcsomagot kaphat, azonban a szavazat leadásakor - immár személyazonosítás nélkül - több válaszborítékot is bedobhat a szavazóurnába.

 

Összesen 378 622 magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgár regisztrált a szombat 16 órás határidőig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) vasárnapi adatai szerint.

Az április 8-ai országgyűlési választáson a magyarországi lakcímmel nem rendelkező választópolgárok csak akkor vehetnek részt, ha szombat 16 óráig kérték regisztrációjukat a Nemzeti Választási Irodánál. Az NVI vasárnapi adatai szerint a 378 622 választópolgárból 50 014-en jelezték, hogy a szavazási levélcsomagot személyesen szeretnék átvenni a kijelölt külképviseletek egyikén, 328 608-an pedig azt kérték, hogy az NVI levélben juttassa el nekik a szavazási levélcsomagot. Az utolsó két napban mintegy 3 ezren regisztráltak – írta az MTI.

Az NVI múlt héten kezdte postázni a szavazási levélcsomagokat. Azok a választópolgárok, akik a levélcsomag személyes átvételét kérték, március 26-a hétfőtől vehetik át azokat a kijelölt külképviselet egyikén. A 118 külképviselet közül csak a 12 kijelölt külképviseleteken - Belgrád, Beregszász, Bukarest, Csíkszereda, Kassa, Kolozsvár, Pozsony, Szabadka, Ungvár, Eszék, Kijev, Lendva - lehet átvenni szavazási levélcsomagot. A levélcsomagokat április 6-ig munkanapokon és április 7-én lehet átvenni a külképviseleteken, általában 9 és 16 óra között, de öt külképviseleten - Beregszász, Ungvár, Csíkszereda, Kolozsvár, Szabadka - hosszabbított nyitva tartással várják a választókat.

A szavazási levélcsomag átadása előtt a külképviseleti választási iroda - akár magyar, akár más hatóság által kiállított, a személyazonosság igazolására alkalmas fényképes igazolvány alapján - megállapítja a választópolgár személyazonosságát. Ellenőrzi, hogy a külképviseleten megjelent választópolgár szerepel-e a jegyzékben, majd a jegyzéket a szavazási levélcsomag átvételének igazolására aláíratja a választópolgárral. A szavazási levélcsomagot kizárólag a jegyzéken szereplő választópolgár veheti át, meghatalmazottja nem, tehát egy választópolgár csak egy levélcsomagot kaphat.

A szavazólap és a nyilatkozat kitöltése után a választópolgár a külképviseleten le is adhatja szavazatát.

Aki a válaszboríték leadása céljából megjelenik a külképviseleten, annak számára - személyazonossága ellenőrzése nélkül - biztosítani kell, hogy a saját vagy más választópolgár válaszborítékját bedobja az urnába. Egy ember így több válaszborítékot is bedobhat.

A levélben szavazók csak országos pártlistára szavazhatnak.

Megosztás

Csökkent a vallás jelentősége a fiatalok életében

Hello Közélet

Csökkent a vallás jelentősége a fiatalok életében

  • 2024.06.3

Hogyan viszonyulnak ma a fiatalok a valláshoz? Milyen okok vezethettek az eltávolodásukhoz? Hogyan tud alkalmazkodni a vallás a mai fiatalsághoz, és hogyan lehet újra vonzóvá tenni számukra? Számos kérdés, kutatási adat, szociológiai értékelés és egy lehetséges válasz: az Aquinói Szent Tamás Akadémia innovatív képzése.

Jót tenni, jól

Hello Közélet

Jót tenni, jól

  • 2024.05.28

Jót tenni jól ma már nem olyan egyszerű, a CHERRISK biztosítási platform mégis ezt kísérli meg saját fejlesztésű eszköztárával.