2024. szeptember 21.
Nobel-békedíjat Kim Dzsong unnak!

Nobel-békedíjat Kim Dzsong unnak!

A hét utolsó napjára átvette a világpolitika a hírek felett a hatalmat, de azért Orbán Viktor közzétette miniszterei névsorát.

Kezdjük pénteki összefoglalónkat a kevésbé jó hírekkel, nem lehet tovább találgatni a 4. Orbán-kormány minisztereit, így okafogyottá vált annak leírása, hogy távozik Balog Zoltán az EMMI éléről (a poén megértéséhez tovább kell kattintani). Az MTI és a Hiradó.hu által közölt szöveg szerint: „Orbán Viktor Semjén Zsoltot nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettesnek, Pintér Sándort belügyminiszternek, Varga Mihályt pénzügyminiszternek, Benkő Tibort honvédelmi miniszternek, Bártfai-Mager Andreát a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszternek javasolja. A kormányfő felkérte Palkovics Lászlót nemzeti innovációs és technológiai miniszternek, Gulyás Gergelyt a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, Rogán Antalt a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszternek, Trócsányi Lászlót pedig igazságügyi miniszternek. Nagy Istvánt agrár- és vidékfejlesztési miniszternek, Kásler Miklóst emberi erőforrásokért felelős miniszternek, Szijjártó Pétert külgazdasági és külügyminiszternek, Süli Jánost pedig a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszternek javasolja Orbán Viktor”.

Az ellenzék, azaz a ballibnek mondott sajtó (HVG.hu) el is kezdte lőni Kásler Miklóst, a leköszönő Balog Zoltán utódját, hogy azt állította a többi között: „a halálos betegségek jó 70-80 százalékát a tízparancsolat megtartásával el lehet kerülni”. Ennél kicsit komolyabb anyagot dobott össze az Index Benkő Tibort honvédelmi miniszterről (kitűnő olvasmány).

Még hazai pályán maradva, kijöttek a munkanélküliségi adatok, melyek igen biztatók, és most ne is rontsuk el a azzal, hogy olyan globális konjunktúra van, hogy ihajj, és hogy az egyszeri halandó gyakorlatilag képtelen munkást találni hazánkban, inkább örüljünk együtt az adatoknak és a Napi.hu zseniális címének, „NGM: elértük a német szintet”.

A hírmorzsák közül még érdemes Szili Katalin Magyar Hírlapnak adott interjúját megemlíteni: „Szükség lenne egy olyan valódi baloldali pártra, amely nemzetben gondolkodik, és keresztényi elveket vall, de a harmadik kétharmad után némi malíciával lassan azt kell hinnem, hogy itt csak akkor lesz ilyen politikai erő, ha azt Orbán Viktor megszervezi” – mondta el a lapnak a volt házelnök.

Most pénteken is lesz tüntetés

És ha már szervezés, nem véletlenül borzolta fel a kedélyeket az Orbán-kormányokhoz ezer szállal kötődő Valton embereinek eljárása, mikor egy ligetvédő hölgyet kiütöttek és egy urat hátulról fejbe rúgtak. Az eseménysort tétlenül néző rendőrök nyomoznak, míg a bántalmazások miatt tüntetés lesz a Ligetben.



Go Kim Dzsong un!

Viszont a külpolitika világában volt egy valóban sorsfordító fejlemény, nem Szijjártó brüsszeli kakaskodására gondolunk, hanem a Koreákra. Még ebben az évben békeszerződést ír alá Észak- és Dél-Korea, ezzel formálisan is véget vetnek a két ország között immár 65 éve fennálló háborúnak, jelentették ki pénteken egy közös nyilatkozatban az országok vezetői, ami bizony TÖRTÉNELEM – a 24.hu cikkéből mindent megtudhat a találkozóról.

A megbékélés szellemében teljen a hosszú hétvégéjük!

(Kép: Star Tribune, szöveg: „Utáltok, tényleg utáltok!”)

Megosztás

Csökkent a vallás jelentősége a fiatalok életében

Hello Közélet

Csökkent a vallás jelentősége a fiatalok életében

  • 2024.06.3

Hogyan viszonyulnak ma a fiatalok a valláshoz? Milyen okok vezethettek az eltávolodásukhoz? Hogyan tud alkalmazkodni a vallás a mai fiatalsághoz, és hogyan lehet újra vonzóvá tenni számukra? Számos kérdés, kutatási adat, szociológiai értékelés és egy lehetséges válasz: az Aquinói Szent Tamás Akadémia innovatív képzése.

Jót tenni, jól

Hello Közélet

Jót tenni, jól

  • 2024.05.28

Jót tenni jól ma már nem olyan egyszerű, a CHERRISK biztosítási platform mégis ezt kísérli meg saját fejlesztésű eszköztárával.