2024. szeptember 21.
Ó, mondd, te kit választanál? – Íme néhány szempont, ami segíthet a döntésben

Ó, mondd, te kit választanál? – Íme néhány szempont, ami segíthet a döntésben

Az elmúlt 28 év talán legérdekesebb választása előtt állunk abból a szempontból, hogy a 2014 óta megtartott időközi országgyűlési-, illetve helyhatósági választások tapasztalatai azt mutatják, a Fidesznek szembe kell néznie egy olyan, egyre markánsabban megjelenő választói magatartással, amit röviden talán így foglalhatunk össze legjobban: taktikai szavazás. Vagy, még egyszerűbben, még rövidebben: átszavazás. Mi ennek az alapja, és mit jelent a gyakorlatban?

Bár kormánypárti véleményformálók azzal igyekeztek csökkenteni a Fidesz súlyos hódmezvásárhelyi vereségét, hogy az elmúlt években egyetlen fontos időközi választáson nem maradtak alul, ez nem igaz.

Elbukták Veszprémet, ahol a független Kész Zoltán győzelme a kormánypártok parlamenti kétharmadának végét jelentette, és elbukták a tapolcai központú választókerület is. Ennek az időközi megmérettetésnek a jelentőségét az adta, hogy Rig Lajos személyében először szerzett egyéni mandátumot a Jobbik, mégpedig úgy, hogy a kormánypárti jelölt győzelmének megakadályozása érdekében jócskán szavaztak (át) baloldali érzelmű szavazók is Vona Gábor pártjának jelöltjére.

600 ezer kérdőjel

25 nap van hátra a választásokig. A Medián legfrissebb mérése szerint mintegy 600 ezerre tehető azoknak a száma, akik elmennek szavazni, de vagy még nem tudják, vagy nem árulják el, hogy kire. Ettől pedig különösen van miért aggódnia a Fidesznek, hiszen a legerősebb ellenzéki jelöltre való átszavazás (mint az a fentiekből is kiderül) már eddig is működött, úgymond „önmagától”, most pedig bejött a képbe az ellenzéki szempontból sikeres hódmezővásárhelyi időközi választás felhajtóereje, illetve azok a honlapok, amelyik folyamatosan frissülő mérésekre hagyatkozva segítenek eligazodni a kormányváltás akaró szavazóknak abban, hogy melyik jelöltnek van a legnagyobb esélye legyőzni a fideszest.

Ebben a munkában oroszlánrészt vállal a Gulyás Márton nevével fémjelzett Közös Ország Mozgalom, bár azt érdemes megjegyezni, hogy az általuk megrendelt és leközölt mérések némileg a baloldal irányába lejtenek.

Mérlegen a választókerületek

Az esélyes ellenzéki szavazóknak nyújthat támpontot döntésükhöz a kireszavazzunk.hu, amelyik megmutatja, hogy adott választókerületben az elérhető legfrissebb mérés alapján melyik ellenzéki párt, illetve (ahol már rendelkezésre állnak ezek az adatok is) melyik ellenzéki jelölt a legerősebb, s így a legesélyesebb arra, hogy legyőzze helyben a kormánypártok jelöltjét.

Ugyancsak érdemes felkeresni a taktikaiszavazas.hu nevű oldalt, amelyik saját ismertetőjében arra hívja fel a figyelmet, hogy a 2018-as választás az egyéni körzetekben fog eldőlni. Ennek megfelelően ez a portál is abban segíti az ellenzéki szavazókat, hogy ki tudják választani a győzelemre esélyes ellenzéki egyéni országgyűlési képviselőjelöltet.

A fent említett két szavazási „segédportáltól” eltérő funkcióval bír a vokskabin.hu, amelyik egy olyan tudományos, semleges és objektív online program, melynek legfőbb célja, hogy tájékoztatást nyújtson a legfontosabb közéleti kérdésekben, és segítsen eligazodni a pártok pozíciói és a saját véleményünk mentén.

Vagyis minden felhasználó megtudhatja, hogy melyik párt/pártok pozíciói állnak a legközelebb (illetve legtávolabb) a saját álláspontjához.

Érdemes idézni a Magyar Narancs egyik cikkéből, amelyben interjúk közölnek a kezdeményezés egyik alapítójával.

Tudatos szavazás

A Németországból eredő módszertanról szólva Barlai Melani elmondja, hogy „szakemberek politikusokkal együttműködve állítanak össze kérdéseket, amelyekre megválaszolva megtudható, hogy a személyes álláspontunk hány százalékban egyezik meg a különböző pártokéval. Nem az a cél, hogy a program tanácsot adjon, hogy kire szavazz, hanem az, hogy az állampolgárok tájékozódjanak a választás előtt, és végül tudatos, átgondolt döntést hozzanak. Röviden úgy lehetne összefoglalni, hogy aktuális politikai tájékoztató a tudatos választás elősegítésére.”

A vokskabin a 2014-ben debütált hazánkban, akkor 26 kérdést dolgoztak ki és küldtek el a pártoknak.

Az elmúlt négy év időközi választásai azt mutatták meg, hogy a választók egyre kifinomultabb módon tudják mérlegelni, hogy az általuk vágyott változás érdekében melyik jelöltet kell támogatniuk. A cikkünkben számba vett portálok persze nem dönthetnek az emberek helyett, de a szakértők által összegyűjtött és értékelt adatok értékes adalékokkal szolgálhatnak abban, hogy melyik pártra és melyik jelöltre húzzák az ikszet április 8-án.

Megosztás

Csökkent a vallás jelentősége a fiatalok életében

Hello Közélet

Csökkent a vallás jelentősége a fiatalok életében

  • 2024.06.3

Hogyan viszonyulnak ma a fiatalok a valláshoz? Milyen okok vezethettek az eltávolodásukhoz? Hogyan tud alkalmazkodni a vallás a mai fiatalsághoz, és hogyan lehet újra vonzóvá tenni számukra? Számos kérdés, kutatási adat, szociológiai értékelés és egy lehetséges válasz: az Aquinói Szent Tamás Akadémia innovatív képzése.

Jót tenni, jól

Hello Közélet

Jót tenni, jól

  • 2024.05.28

Jót tenni jól ma már nem olyan egyszerű, a CHERRISK biztosítási platform mégis ezt kísérli meg saját fejlesztésű eszköztárával.