2024. május 10.
Óvodák, bölcsődék, rendelők újulnak meg Fehérváron

Óvodák, bölcsődék, rendelők újulnak meg Fehérváron

A székesfehérvári képviselő-testület pénteki közgyűlésén döntött a Zombori út és a Pozsonyi út felső szakaszának felújításáról is. Zárt ülésen határoztak arról, hogy mintegy 600 millió forinttal járul hozzá a város az Arany János Iskola teljes felújításához.

A képviselők döntöttek arról is, hogy megalakul a Székesfehérvári Balettszínház. A döntés értelmében 2018. augusztus 1-től költségvetési szervként alakul meg. A nemzetközi hírű profi táncosokból álló kortárs balett csoport tavaly kezdte meg tevékenységét Székesfehérváron Egerházi Attila koreográfus vezetésével. Az új kulturális intézmény 2018. augusztus 15-től 21 fővel működhet, a kiadások és bevételek tervezésénél 2018-ban legalább 15 előadás bemutatásával számolnak - írta a szekesfehervar.hu.

Központi költségvetési forrásból kap a város támogatást a Zombori út teljes burkolatfelújításához. Ahol a műszaki állapotfelmérés indokolja, a pályaszerkezet egészének cseréjére is sor kerül. Az út teljes felújítása közműcserével, részben állami, részben városi forrásból, összességében 400 millió forintból valósul meg.

Óvodák, bölcsődék, rendelők fejlesztéséről is döntöttek a képviselők: közbeszerzési eljárást írtak ki az Ybl rendelő és a Százszorszép Bölcsőde, valamint a Batthyány utcai rendelő épületeinek felújítására is.

A Százszorszép bölcsődében a tető hő és vízszigetelése, az épület homlokzatának hőszigetelésére, vakolására és a régi nyílászárók cseréjére kerül sor. Az Ybl rendelőben felújítják a gyermekorvosi rendelőt, külön bejárattal alakítják ki a védőnői szolgálatot. Az épület egészét tekintve kicserélik a régi nyílászárókat, de sor kerül a tető hő és vízszigetelésére, az épület homlokzatának hőszigetelésére, vakolására is. A rendelőben két külön bejárat kialakításával elkülönítik az egészséges és betegforgalmat, valamint két akadálymentes mosdót és két rámpát alakítanak ki. A Batthyány utcai rendelőben a rossz állapotú nyílászárókat kicserélik, javítják a tetőszerkezetet, hőszigetelik a homlokzatot és az épületrész akadálymentesítése is megtörténik.

Megosztás

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

Hello Közélet

Élő adásban élesztett újra egy nőt Oroszlán Szonja

  • 2024.03.7

A színésznő épp a NAV Dózsa György úti ügyfélszolgálatán várakozott egyik filmbeli karaktere, Timi szerepében, amikor megtörtént a baj, a szintén ott tartózkodó, és az orra előtt összeeső dr. Bárány Olga (Pokorny Lia) ügyvédnőt kellett újraélesztenie. Mindez most szerencsére csak az Országos Mentőszolgálat Alapítvány (OMSZA) kisfilmjének forgatásán történt, de vajon éles helyzetben is odamenne-e valaki egy eszméletlen nőhöz? A felmérések szerint ugyanis ilyenkor a nők kisebb eséllyel kapnak segítséget. Legújabb, a Nemzetközi Nőnapra időzített edukációs kisfilmjével ezen szeretne változtatni a Mentőalapítvány.