2024. szeptember 21.

Szeretné tudni, ajánlottak-e az Ön adataival? Nem biztos, hogy megtudja

Tájékoztatást kérhetünk ugyan arról, hogy mely jelölt ívén szerepel az ajánlásunk, de a választási iroda csak az ellenőrzött ajánlóíveken szereplő személyes adatokról köteles tájékoztatni.

Hétfőn kezdték meg az országgyűlési választáson induló jelöltek és jelölőszervezetek az ajánlások gyűjtését. A választópolgárok tájékoztatást kérhetnek a választási irodáktól arról, melyik jelölt ívén szerepel az ajánlásuk.

2014-től a választópolgárok tájékoztatást kérhetnek arról, hogy a leellenőrzött ajánlások között szerepelt-e olyan, amely az adataikat tartalmazza. Ezzel a lehetőséggel bármelyik választópolgár élhet, mindössze annyit kell tennie, hogy felkeresi az illetékes országgyűlési egyéni választókerületi választási irodát, illetve annak vezetőjét, a jegyzőt – tájékoztatott az MTI.

Az ajánlóíveket az illetékes választási irodának a szavazást követő 90. nap utáni munkanapon – idén július 9-én - kell megsemmisítenie – így eddig lehet tájékoztatást kérni az irodától.

Fontos tudni, hogy a választási iroda az ajánlóíveken szereplő személyes adatok közül azonban csak azokról köteles tájékoztatást adni, amelyeket ellenőrzött. Az irodák ugyanis csak addig folytatják a tételes ellenőrzést, amíg az érvényes ajánlások száma eléri a jelöltséghez szükséges számot.

Az informatikai rendszerben az ajánlások ellenőrzésekor a választási irodák rögzítik, hogy a választópolgár ajánlott-e jelöltet, és ha igen, melyiket. Erre azért van szükség, mert egy választópolgár ugyan választókerületének több jelöltjét is ajánlhatja, de egy jelöltet csak egyszer. Így kérésre az irodák meg tudják mondani, hogy a választópolgár adatai melyik jelölt ellenőrzött ajánlásai között szerepelnek.

Megosztás

Csökkent a vallás jelentősége a fiatalok életében

Hello Közélet

Csökkent a vallás jelentősége a fiatalok életében

  • 2024.06.3

Hogyan viszonyulnak ma a fiatalok a valláshoz? Milyen okok vezethettek az eltávolodásukhoz? Hogyan tud alkalmazkodni a vallás a mai fiatalsághoz, és hogyan lehet újra vonzóvá tenni számukra? Számos kérdés, kutatási adat, szociológiai értékelés és egy lehetséges válasz: az Aquinói Szent Tamás Akadémia innovatív képzése.

Jót tenni, jól

Hello Közélet

Jót tenni, jól

  • 2024.05.28

Jót tenni jól ma már nem olyan egyszerű, a CHERRISK biztosítási platform mégis ezt kísérli meg saját fejlesztésű eszköztárával.