2024. szeptember 21.

Több párt indulna a választáson, mint négy éve

88 pártot és 13 országos nemzetiségi önkormányzatot vettek nyilvántartásba keddig.

Újabb négy pártot és egy nemzetiségi önkormányzatot vett nyilvántartásba az áprilisi országgyűlési választásra keddi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB). Ezzel 88-ra emelkedett a nyilvántartásba vett pártok száma.

Az országgyűlési választásokon indulni szándékozó jelölőszervezeteknek nyilvántartásba kell vetetniük magukat. A szervezetek folyamatosan juttatják el kérelmüket az NVB-hez, amelynek a bejelentéstől számított négy napon belül kell döntenie azokról. Ehhez előbb a Nemzeti Választási Iroda ellenőrzi a bejelentett szervezet létezését és adatainak hitelességét a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában – tájékoztatott az MTI.

A 2014-es országgyűlési választásra 71 pártot és 13 országos nemzetiségi önkormányzatot vett nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság. Az Országos Bírósági Hivatal nyilvántartása szerint az előző választás kitűzésekor mintegy 250 párt volt jogerősen bejegyezve.

A határozatok nem jogerősek, három napon belül felülvizsgálat kérhető ellenük a Kúriánál.

Az április 8-ai parlamenti választáson országos listát az a párt állíthat, amely legalább 9 megyében és a fővárosban, legalább 27 egyéni választókerületben önálló jelöltet állított. Országos nemzetiségi önkormányzat nemzetiségi listát az állíthat, aki a névjegyzékben szereplő nemzetiségi választópolgárok legalább 1 százalékának ajánlását megszerzi. Az országos listákat március 6-áig kell bejelenteni az NVB-nél.

Megosztás

Csökkent a vallás jelentősége a fiatalok életében

Hello Közélet

Csökkent a vallás jelentősége a fiatalok életében

  • 2024.06.3

Hogyan viszonyulnak ma a fiatalok a valláshoz? Milyen okok vezethettek az eltávolodásukhoz? Hogyan tud alkalmazkodni a vallás a mai fiatalsághoz, és hogyan lehet újra vonzóvá tenni számukra? Számos kérdés, kutatási adat, szociológiai értékelés és egy lehetséges válasz: az Aquinói Szent Tamás Akadémia innovatív képzése.

Jót tenni, jól

Hello Közélet

Jót tenni, jól

  • 2024.05.28

Jót tenni jól ma már nem olyan egyszerű, a CHERRISK biztosítási platform mégis ezt kísérli meg saját fejlesztésű eszköztárával.