2024. április 19.
A világhírű Giacomo Sagripanti vezényli a Nemzeti Filharmonikusokat

A világhírű Giacomo Sagripanti vezényli a Nemzeti Filharmonikusokat

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar igazán érti a módját, hogyan kell évszakhoz, hangulathoz, aktuális élethelyzethez kiválasztani a megfelelő tematikát.

Nem véletlenül tűzte műsorára október 28-án Gyász és Vigasz címmel Giuseppe Verdi gyászmiséjét, amelyben a fájdalom, a tragédia, a remény és a vigasztalás színei egyaránt keverednek. Ha a requiem szó jelentéséből kiindulva közelítjük meg Verdi darabját, akkor adja magát a kérdés, hogy kit vagy mit gyászol a zeneszerző. Kinek a sírfeliratát, gyászmiséjét komponálta meg 1874-ben? A mű megírásához két szomorú aktualitás adott ösztönzést: először Rossini halála 1868-ban, majd az olasz nemzeti költő, Alessandro Manzoni távozása 1873-ban. A gyász és apokalipszis képeit hét tételben négy szólóhangra álmodta meg Verdi.

 

 

A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben felcsendülő feldolgozásban négy kiváló szólista szólaltatja meg a drámai szereplőket: Bakonyi Anikó (szoprán), Szántó Andrea (alt), Fekete Attila (tenor), Cser Krisztián (basszus). Ezen az estén a Nemzeti Filharmonikusok, a Nemzeti Énekkar és a kiváló magyar szólistagárda élén ifjú itáliai dirigens, Giacomo Sagripanti (fenti képen) kalauzolja a közönséget a nagyszabású mű világában. Ő a 2009-es Giuseppe Patanè Karmesterverseny győztese, Bécstől Londonig a legfontosabb operaházak állandó vendége, akit az Opera Awards alapítvány 2016-ban „Az év legjobb fiatal karmestere” díjjal jutalmazta.

Megosztás