2024. április 19.

Fehérváron is bemutatkozik a Székesfehérvári Balett Színház

A Győri Baletthez hasonló utat szeretne bejárni a társulat.

A korábbi két budapesti fellépést követően a fehérvári közönség előtt is bemutatkozik jövő csütörtökön a Székesfehérvári Balett Színház. Az egy éve alakult társulat a Vörösmarty Színházban lép fel.

A Blablabla című estjüket felvezető hétfői sajtótájékoztatón Brájer Éva alpolgármester azt hangsúlyozta, hogy a város színes és gazdag kulturális életéből igazán csak a kortárs balett hiányzott, az űrt pedig a formálódó balett színház hivatott betölteni – írta az MTI.

A társulat vezetője, Egerházi Attila koreográfus, aki Csehországból tért haza, ahol korábban, hét évig művészeti vezetője volt a South Bohemian Ballet-nek. Egerházi Attila szerint egy-egy kortársbalett-társulat építése tíz évig is eltarthat, ezt ők hamarabb szeretnék befejezni. A csaknem 40 éve alakult Győri Balettet említette példaként, amelyhez hasonló utat szeretnének bejárni és ugyanolyan messzire eljutni.

A társulatot jelenleg négy külföldi - Emma Pérez Sequeda, Graziano Bongiovanni, Cristina Porres Mormeneo és Marie Vilette - profi táncművész alkotja, hozzájuk csatlakozott két fiatal magyar táncos, akik még a táncművészeti egyetem hallgatói, de később szeretnének Fehérvárra szerződni.

A koreográfus elmondta, hogy a társulat induló létszámát 13 főre tervezik, később 16 főre bővítik. Így már nagyobb darabok bemutatására is képesek lesznek, mint például a Rómeó és Júlia vagy a Diótörő.

A Székesfehérvári Balett Színház a bemutatkozó estjén négy, egymástól különböző világot mutat meg a tánc nyelvén. A címadó produkció az emberi kommunikációról, illetve annak hiányáról tart elénk görbe tükröt, a Zero Gravity című darab az ember szabadság iránti vágyáról szól, a Csókok című balett vidám hangvételű, lendületes „tánc-leporelló”, az estet lezáró Vörös/rúzs című darab pedig Ravel Bolerójának elementáris zenei megnyilvánulásait fogalmazza tánccá.

Az est vendége az Alba Regia Vonósnégyes és az Alba Regia Táncegyüttes lesz.

Megosztás