2024. április 19.

Két napig a mézé és a méheké volt a főszerep

A magyar méhészek egyetlen problémája, hogy a magyarok kevés mézet esznek. A fehérvári mézes hétvégének az volt a célja, hogy felhívja a figyelmet arra, milyen egészséges a méz, ezért együnk többet belőle.

Számos különleges mézfajtát és méhészeti terméket kóstolhattak és vásárolhattak a Városház térre látogatók pénteken az I. Székesfehérvári Mézfesztiválon. A termelők között a székesfehérvári és Fejér megyei méhészek mellett erdélyi, Hargita megyei méhészet is képviseltette magát olyan különlegességekkel, mint például havasi málna méz vagy a fenyőméz. A program leglátványosabb része délután volt, amikor is az erdélyi, vajdasági és magyar mézlovagrendek felvonultak. A menet, amelyet a mézkirálynő vezetett, a Hotel Magyar Király elől indulva érkezett a Városház térre, ahol ünnepélyes keretek között fogadták a mézlovagrendeket.

Az ünnepségen Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke arról is szólt, hogy Magyarország „méznagyhatalom”, hiszen óriási mennyiségű mézet termelünk: az unió piacain megjelenő méz 10 százalékát országunk adja és itt a legmagasabb az egy négyzetkilométerre eső méhcsaládok száma is. Egyetlen problémája a magyar méhészeknek, hogy a magyarok kevés mézet esznek. Kiemelte, hogy ezek a rendezvények is azt a célt szolgálják, hogy mentsük meg a saját egészségünket és fogyasszunk több mézet - írta a szekesfehervar.hu.

A fehérvári mézes hétvége szombaton a Videoton Oktatási Központban megtartott 30. Országos Méhésztalálkozó és Vásárral folytatódott, amely ünnepélyes megnyitóval indult, majd szakmai előadásokat hallgathattak a résztvevők. A vásárban több mint száz külföldi és magyar eszközkiállító, méhészbolt, kaptárgyártó és méhész kínálta termékeit.

Az előadásokon - többek között – szó esett a méhészet mezőgazdaságban betöltött szerepéről, az ágazat jelenlegi helyzetéről és a Székesfehérváron is működő apiterápiás házról, amely a kaptárak levegőjével gyógyít.

Megosztás