2024. június 16.
Különleges évadot ígér a 100 éves Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Különleges évadot ígér a 100 éves Nemzeti Filharmonikus Zenekar

A Nemzeti Filharmonikusok 2023-2024-es évadja igazán különleges zenei élményt tartogat. A klasszikus, jól ismert bérletek mellett továbbra is lesz Próbatermi vendégség és újdonságnak számító operabérlet.

A 2023-as év a nagy évfordulók, a kerek számok éve. Csak úgy röpködnek a jubileumi százak, százötvenek, kétszázak. Petőfi születésének, nemzeti Himnuszunk keletkezésének 200. évfordulóját ünnepeltük januárban, Buda, Óbuda, Pest egyesülésének 150. születésnapja lesz november 17-én. De nemcsak az irodalomnak és a történelemnek, hanem a zenei életnek is vannak ünnepeltjei. Éppen 100 évvel ezelőtt mutatkozott be közönségének a Nemzeti Filharmonikus Zenekar elődje, a Székesfővárosi Zenekar. Száz év nagy idő, és ez az intézményi kontinuitás, amelyet a zenekar képvisel, a vihar dúlta Közép-Európában különleges jelentőséggel és értékkel bírt.

 

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar hagyományosan egy nappal Bartók Béla halálának évfordulója előtt (szeptember 25.) tartja évadnyitó hangversenyét, így tisztelegve a „tiszta forrás” zeneszerzőjének munkássága előtt. Ezúttal Bartók amerikai emigrációban született remekműve, a Concerto szólal meg, előtte pedig olyan francia alkotók (Debussy és Ravel) opusai, akiknek munkásságát Bartók ismerte és nagyra becsülte.  A Ferencsik-bérlet koncertjein a Zeneakadémián Mozart és Haydn művei csendülnek fel, egyebek mellett Mozart négy utolsó nagy szimfóniája (a Prágai, az Esz-dúr, a g-moll és a Jupiter-) is. Vashegyi György mellett a zenekart két vendégkarmester, Stephan MacLeod és Francois Leleux irányítja majd, a francia karmester oboán is közreműködik.

 

A Pászti- és a Kocsis-bérletek mellett Opera elnevezéssel új bérlet is indul a jövő szezonban, ebben szerepel Verdi Aida című műve Riccardo Frizza vezényletével, valamint Édouard Lalo spanyol származású francia zeneszerző Ys királya és Puccini Manon Lescaut-ja.

 

Lesznek bérleten kívüli koncertek is, amelyek jórészt különleges alkalmakhoz kapcsolódnak: ilyen a Kocsis Zoltán-emlékkoncert november 6-án, vagy a Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 150. évfordulója alkalmából rendezendő hangverseny a Pesti Vigadóban, ahol ugyanaz a műsor hangzik el ugyanazon a napon, mint a főváros 50. születésnapját ünneplő egykori eseményen: Dohnányi Ernő ünnepi nyitánya, Bartók Béla Táncszvitje, valamint Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusa, ezúttal Záborszky Kálmán, Keller András és Vashegyi György vezényel.

 

A 2023-as évet pedig a hagyományos karácsonyi hangverseny koronázza meg, ami zenei időutazást ígér a 300 évvel ezelőtti Lipcsébe.  

Megosztás