2024. április 19.
Martonvásár újra Beethovent és a nyarat ünnepli

Martonvásár újra Beethovent és a nyarat ünnepli

A Nemzeti Filharmonikusok előadásában július három hétvégéjén, szombat esténként újra felcsendülnek a német zeneszerző művei.

Éveken keresztül Beethoven mellett a természetet és a felszabadult zenélés örömét ünnepeltük ezeken a hangversenyeken. Idén ez kicsit másképp lesz. „Páratlan időszakon vagyunk túl, ezért is döntöttünk úgy, hogy idén Beethoven szimfóniái közül a legdrámaibbakat mutatjuk be, amelyek szó szerint is és átvitt értelemben is páratlanok. Az elmúlt egy év a mélységek megéléséről szólt, jöjjenek velünk Martonvásárra, és éljük meg együtt a magasságokat” – invitálja közönségét Herboly Domonkos, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója.

 

Egy ilyen páratlan koncertsorozathoz a martonvásári Brunszvik-kastély kertje tökéletes helyszín, hisz az egyik legromantikusabb park Magyarországon. Nem csoda, hogy Beethovent is magával ragadta a hely szépsége, és ha lehet hinni a szóbeszédnek, akkor nemcsak a természet bujasága, hanem a Brunszvik nővérek bája is vonzotta a mestert, így kedvenc tartózkodási helye lett.

 

2021. július 3., szombat 19 óra (esőnap július 4.)
Az idei Beethoven-estek nyitó koncertjén, először a mester I. szimfóniája szólal meg. 1800. április 2-án, Bécsben, az udvari színház nagytermében került sor Beethoven első szerzői estjére, ahol a közönség meggyőződhetett a 30 éves zeneszerző karmesteri és zongoraművészi képességeiről is. Az est fináléjaként hangzott el az I. szimfónia, ez a derűs, lendületes, szellemes alkotás. A III. („Eroica”) szimfóniáról ez a könnyedség már nem mondható el, súlyosabb szimfonikus hangzású, színpadiasabb gesztusvilágú alkotás. A művet Beethoven Napóleonnak tervezte ajánlani, ám amikor megtudta, hogy az első konzul császárrá koronázta magát, felháborodva összetépte az ajánlást: ekkor lett a mű címe Sinfonia eroica. Az est folyamán Farkas Róbert, a 2011-es Lovro von Matačić Karmesterverseny 3. díjasa vezényel.

 

2021. július 10., szombat 19 óra (esőnap július 11.)
A mindenki által ismert ütemekkel kezdődik a második koncert. Beethoven V. szimfóniája nagy kedvenc, de azt már kevesen tudják, hogyan ragadt hozzá a sorsszimfónia elnevezés. A ragadványnevet valószínűleg Beethoven titkárának, Anton Schindlernek köszönhetjük, aki saját visszaemlékezése szerint rákérdezett a négyhangos motívumra a mesternél, amire Beethoven azt válaszolta, hogy ez a sors, amely az ajtón kopogtat. Hogy valóban így volt-e, azt nem tudhatjuk, de az biztos, hogy az 1808-ban komponált opusz 67-es c-moll Sorsszimfónia melléknévvel vonult be a zenetörténetbe. Az est folytatásában a VII. szimfónia (1812) csendül fel, ami az önfeledtséget, a dionüszoszi mámort énekli meg, középponti zenei eleme pedig a (többnyire daktilikus) ritmus, a tánc, a mozdulat – nem véletlenül nevezte a művet Wagner „a tánc apoteózisának”. Madaras Gergely (1984) az Orchestre Philharmonique Royal de Liège zeneigazgatója vezényel.

 

2021. július 17., szombat 19 óra (esőnap július 18.)
A martonvásári estek zárásaként a magyar zenekedvelők által szívesen hallgatott Beethoven István király-nyitányát (1811) szólaltatják meg a Filharmonikusok. A Kotzebue-drámához írt kísérőzenét – amelynek a nyitány bevezető tétele – a zeneszerző a Pesti Német Színház felavatására komponálta, és délceg verbunkosdallamokkal tisztelgett benne „bajszos magyar barátai” előtt. A IX. szimfónia (1824), Beethoven utolsó befejezett szimfóniája a nyugati kultúra számára olyan kultuszmű, mint Bach Máté-passiója vagy Mozart Varázsfuvolája: amellett, hogy esztétikai értékeket hordoz, etikai normákat is rögzít. Kórust és szólistákat egyaránt foglalkoztató fináléja az oratórium és a szimfónia műfaját egyesíti. Schiller Örömódájának megzenésítése nemcsak az öröm, de a szeretet és a szabadság dicsőítése is. Az est folyamán közreműködik Somos Csaba vezetésével a Nemzeti Énekkar, továbbá Sümegi Eszter Kossuth-díjas Érdemes és Kiváló Művész, Schöck Atala, Cser Krisztián és Szappanos Tibor. Vezényel Vajda Gergely.

 

Jegyeket 2021. június 1-től lehet vásárolni a Nemzeti Filharmonikusok honlapján és külső jegypénztáraiban. A nézők védelme érdekében, a szektorokon belül érkezési sorrendben, biztonságos távolságtartással foglalhatják el helyüket. A jegyek megvásárlása kizárólag védettségi igazolvánnyal rendelkezőket, illetve védettségi igazolvánnyal rendelkező kísérővel érkező 18 éven aluliakat jogosít a rendezvényen való részvételre, melyet a belépéskor a szervezők ellenőriznek.

 

Programok:

2021. július 3., szombat, 19:00  

Beethoven: I. (C-dúr) szimfónia, op. 93

Beethoven: III. (Esz-dúr „Eroica”) szimfónia, op. 55

Km.: a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Farkas Róbert

 

2021. július 10., szombat, 19:00 

Beethoven: V. (c-moll „Sors”) szimfónia, op. 67

Beethoven: VII. (A-dúr) szimfónia, op. 92

Km.: a Nemzeti Filharmonikus Zenekar             

Vezényel: Madaras Gergely

 

2021. július 17., szombat, 19:00  

Beethoven: István király – nyitány, op. 117    

Beethoven: IX. (d-moll) szimfónia, op. 125

 

Km.: Sümegi Eszter –szoprán, Schöck Atala –alt, Szappanos Tibor – tenor, Cser Krisztián- basszus, a Nemzeti Énekkar (karigazgató.: Somos Csaba), a Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Vajda Gergely

Megosztás