2024. április 18.
A héten virágba borulhatnak a gyümölcsfák

A héten virágba borulhatnak a gyümölcsfák

A héten marad a meleg idő, éjszakai fagy sem várható, a talajban nedvesség és meleg bőven rendelkezésre áll, ami jót tesz a növények fejlődésének. A rovarok beporzó munkáját néhány napon az eső és a szél korlátozza majd.

Az elmúlt hét első felében napos, száraz, szeles és meleg idő köszöntött be térségünkben. Ez kedvezett a talaj szikkadásának, így a belvízzel el nem öntött területeken a felső 20 centiméteres rétegben sokat száradt a talaj. A belvíz azonban továbbra is igen nagy területeket érint, az Alföld nagy részén és foltokban a Dunántúlon is másodfokú, kevesebb helyen első fokú készültség mellett folyik a védekezés. A talaj hőmérséklete a felső 20 centiméteres rétegben általában 10 fok fölé emelkedett. Az április eddig tartósan meleg időt hozott. Az előrejelzés szerint pedig nagyon intenzív lesz a hőösszeg felhalmozódása a következő napokban is – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai előrejelzésében.

Az előttünk álló héten marad a meleg idő. A hőmérséklet csúcsértéke végig 20 fok körül, kissé a fölött alakul majd. Éjszakai fagy nem várható. Jellemzősen sok lesz a napsütés, csapadék két hullámban valószínű: kedden és csütörtökön-pénteken, egyébként száraz időre számíthatunk. Ezzel együtt a belvízhelyzetben jelentős javulás valószínű. A permetezést több napon is szeles idő zavarja majd, különösen a kedd, a csütörtök, a péntek és a vasárnap ígérkezik szelesnek, főleg a Dunántúlon.

A meleg időben a gyomok is kelésnek, erős fejlődésnek indulnak, a talajban nedvesség, illetve meleg bőven rendelkezésre fog állni. A márciusi hideg idő után érkezett 20 fokos meleg hatására szinte egyszerre virágoznak, borulnak majd a héten virágba a gyümölcsfák. A kötődést lehűlés, fagy nem akadályozza, de a rovarok beporzó munkáját néhány napon az eső és a szél korlátozza majd. Összességében azonban kedvező körülmények várhatók a gyümölcsfa-virágzásra.

Megosztás

Kutyabarát nemzet lettünk

Hello Ország

Kutyabarát nemzet lettünk

  • 2024.03.13

A pandémia óta egyre többen tartunk kutyát, a fiatal párok növekvő számban még az első gyermek érkezése előtt vállalnak „fur baby”-t, azaz négylábú családtagot.