2024. április 18.
Ez volt a lényeg a 46. héten

Ez volt a lényeg a 46. héten

Az elmúlt hét fontosabb híreinek rövid összefoglalója.

Csaknem kétezer orosz békefenntartó érkezik Hegyi-Karabahba a múlt hét elején megkötött megállapodás alapján – írta a Magyar Nemzet. A békemegállapodás szerint Örményország feladja az ellenőrzése alatt lévő azerbajdzsáni területeket, miközben Hegyi-Karabah további sorsa lényegében orosz békefenntartók kezébe kerül. A szerződés szövege szerint csaknem kétezer fegyveres orosz katona érkezik a térségbe, valamint 90 páncélos, 380 gépjármű és egyéb technikai eszközök. 

Nagyjából 17.000 turisztikai és vendéglátóipari vállalkozás mentesülhet novemberben a munkáltatói után esedékes járulékok megfizetésétől, jelentették be a múlt héten.

Ferenc pápa arra kérte a katolikus híveket: imádkozzanak, hogy a fejlett gépi technika ne forduljon az ember ellen. Az egyházfő szerint a mesterséges intelligenciát az ember szolgálatába kell állítani, de közben vigyázni kell, hogy az ne sértse az emberi méltóságot. 

Pénteken röppent föl a hír, hogy Európában olcsóbb lesz a Pfizer-vakcina, mint Amerikában. A kedvezmény valószínűleg annak is köszönhető, hogy az Európai Beruházási Bank és Németország is támogatta a BioNTech kutatásait.

 

A hét száma: 17.000.000
A dán kormány kedden beismerte, hogy egyelőre nincs jogi alapja arra, hogy elrendelje az ország 17 milliós nyércállományának kiirtását. Dániában azért akarják levágni a szőrméjük miatt tenyésztett nyérceket, mert a koronavírus különböző mutációit mutatták ki az állatokban. 

 

Megosztás

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

Hello Világ

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

  • 2022.10.20

A BBC Earth magyar csatornáján október 30-tól látható az a lenyűgöző természetfilm sorozat, amely 6 epizódban mutatja be bolygónk olyan részeit, ahová csak a televízió segítségével juthatunk el, és amelynek látványa talán segíthet abban, hogy többet tegyünk a Föld és az élővilág megmentéséért.