2024. április 16.
Ez volt a lényeg az 5. héten

Ez volt a lényeg az 5. héten

Az elmúlt hét legfontosabb híreinek rövid összefoglalója.

Több mint két év szünet után kedden ismét személyesen egyeztetett egymással Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin Moszkvában. A csaknem öt órás találkozó után bejelentették, hogy egymilliárd köbméterrel növekedhetnek az orosz gázszállítások, vegyesvállalat jön létre az ukrán határon épült konténerterminál kihasználására, Magyarországon is gyárthatnak Szputnyik V-t, a Szputnyik Lightot pedig hamarosan engedélyezik, valamint mindkét vezető lát esélyt a válság háború nélküli megoldására.

 

Csütörtökre virradóan az Egyesült Államok különleges egységei megölték az Iszlám Állam vezetőjét, Abu Ibrahim al-Hásemi al-Kurejsit – jelentette be Joe Biden elnök, aki erről sajtótájékoztatón számolt be.

 

A csütörtök hajnali Kormányinfón adta hírül Gulyás Gergely, hogy a védettségi igazolványok május elsejéig maradnak két oltással érvényesek, szemben a korábbi, február 15-re kitűzött határidővel.

 

Bejelentette lemondását csütörtökön Boris Johnson brit miniszterelnök négy magas beosztású munkatársa. Távozásuk szorosan összefügg Johnson 2019-ben kezdődött miniszterelnöki időszakának eddigi legnagyobb belpolitikai botrányával, vagyis azzal, hogy a londoni kormányfői hivatalban és más kormányintézményekben a koronavírus-járvány elleni szigorú kapcsolattartási korlátozások idején rendszeresen összejöveteleket, partikat rendeztek.

 

Mennyiségi korlátozást vezetett be kedden a SPAR Magyarország valamennyi üzletében a kormány döntése alapján hatósági árral szabályozott termékekre. „A döntéssel azt szeretnénk elérni, hogy továbbra is a megszokottak szerint tudjon hozzájutni mindenki háztartási mennyiségben az érintett termékekhez” – ismertette Maczelka Márk, az üzletlánc kommunikációs vezetője.

 

Szükségállapotot hirdettek Ottawában a korlátozás-ellenes tüntetések miatt. A kanadai főváros központját egy hete foglalták el a koronavírus járvány megfékezését célzó szigorú rendelkezéseket ellenző demonstrálók. Becslések szerint szombaton ötezer ember vett részt a demonstráción, és mintegy ezer jármű zárta le a városközpont egyes részeit.

 

Pénteken tizenhárom helyen is megindult a lavina Tirolban. A beszámolók szerint négy áldozatot követelt a katasztrófa, ez a szám az MTI szombat reggeli jelentése szerint immár nyolcra emelkedett. Mostanra több mint ötven lavinaomlást észleltek.

Fotó: Kovács Tamás / MTI 

A hét száma: 8
Magyarország sporttörténetének 8. érmét szerezte meg téli olimpiai játékokon short track vegyes váltónk. Liu Shaoang, Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Liu Shaoling Sándor és Krueger John-Henry bronzérmes lett a pekingi téli olimpián a Fővárosi Fedett Stadionban 2022. február 5-én.

 

 

Megosztás

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

Hello Világ

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

  • 2022.10.20

A BBC Earth magyar csatornáján október 30-tól látható az a lenyűgöző természetfilm sorozat, amely 6 epizódban mutatja be bolygónk olyan részeit, ahová csak a televízió segítségével juthatunk el, és amelynek látványa talán segíthet abban, hogy többet tegyünk a Föld és az élővilág megmentéséért.