2024. április 24.
Ez volt a lényeg az 51. héten

Ez volt a lényeg az 51. héten

Az elmúlt hét legfontosabb híreinek rövid összefoglalója.

Oroszország kész haditechnikai lépéseket tenni, ha a NATO tovább közeledik a határai felé – jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök az orosz védelmi minisztérium kollégiumának keddi tanácskozásán. Majd az orosz államfő december 23-i sajtótájékoztatóján elmondta, Moszkva jövőbeni lépései nem attól függenek, hogy az Egyesült Államokkal a biztonsági garanciákról folytatott tárgyalások hogyan állnak, hanem Oroszország feltétel nélküli biztonságától függenek. Putyin szerint ezzel kapcsolatban az orosz fél „világosan és egyértelműen" jelezte, hogy „a NATO további araszolása kelet felé elfogadhatatlan".

 

A kormánypártok Novák Katalint jelölik köztársasági elnöknek. A családokért felelős miniszteri tisztségéről az év végével mond le a politikus, miután elfogadta a felkérést.

 

Csak akkor jár a hathavi bérnek megfelelő fegyverpénz a katonáknak, a rendőröknek és a büntetés-végrehajtás alkalmazottainak, ha január 31-éig beoltatják magukat – derül ki a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletből.

 

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Lengyelország ellen, mivel szerintük „komoly aggályok” merültek fel a lengyel alkotmánybíróság júniusi és októberi döntései miatt – közölte szerdán a brüsszeli testület.

 

A múlt héten bemutatták a jövő márciusi Oscar-díjátadó több kategóriájának shortlistjét. A magyar jelölt, Bergendy Péter horrorfilmje, a Post Mortem nem jutott tovább a legjobb nemzetközi film kategóriában – derül ki az Amerikai Filmakadémia bejelentéséből. 

 

Jövőre már az élelmiszerekért is fizethetünk SZÉP-kártyával – jelentette be Orbán Viktor egy fotó kíséretében Facebook-oldalán csütörtökön.

 

A Magyarország Kormánya Facebook-oldalon csütörtök délután megjelent videóban Dömötör Csaba felidézte a miniszterelnök szerdai bejelentését, miszerint januártól július végéig kamatstop lesz érvényben, amely a lakossági jelzáloghitelekre vonatkozik. Havonta tizenegyezer forintnyi spórolást jelenthet ez a kamatstop, ezzel a magyar családok kasszájában harmincmilliárd forint maradhat.

 

Újabb negyvenhat omikronos esetet azonosítottak a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laborjában, így karácsonyig hatvanegy embernél igazolták a koronavírusnak ezt a variánsát.

 

A nagyság keresésétől és a feltűnési vágytól uralt világban a „láthatatlan kicsik" iránti szeretetet nevezte a gyermek Jézus születése üzenetének Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában tartott vigílián péntek este, amelyen – az előző évivel ellentétben – hívők is részt vettek.

 

Azok után, hogy tavaly év végén a kormány úgy döntött, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében mindenfajta pirotechnikai eszköz árusítását és használatát betiltja szilveszterkor, idén nem marad el a tűzijáték szezon. A pirotechnikai eszközöket kizárólag december 28. és 31. között lehet megvásárolni az erre kijelölt árusítóhelyeken.

 

 

A hét száma: 270
Katasztrófaövezetté nyilvánította a Fülöp-szigeteki elnök azokat az országrészeket, ahol a Rai tájfun pusztított – jelentette be szerdán az elnöki hivatal. A Rai a legpusztítóbb tájfun volt az idén. Széllökéseinek erőssége elérte a 270 kilométert is óránként. 

Megosztás

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

Hello Világ

11 év után tér vissza a világ egyik legjobb sorozata

  • 2022.10.20

A BBC Earth magyar csatornáján október 30-tól látható az a lenyűgöző természetfilm sorozat, amely 6 epizódban mutatja be bolygónk olyan részeit, ahová csak a televízió segítségével juthatunk el, és amelynek látványa talán segíthet abban, hogy többet tegyünk a Föld és az élővilág megmentéséért.