2024. április 17.
Koncertszerda a hét legjobb napja

Koncertszerda a hét legjobb napja

Hogy lesz egy hideg februári hétköznap a hét kiemelt napja? Nem kell hozzá más, mint egy jó program. Amiről ezúttal a Nemzeti Filharmonikusok gondoskodnak, akik hétről hétre zenei élményekkel ajándékozzák meg közönségüket.

A személyes találkozás lehetőségéig a Nemzeti Filharmonikusok februárban is minden héten új, ingyenesen megtekinthető online kamarazenei koncerttel jelentkeznek Vendégségben Önnél címmel.

Az utóbbi hónapok átformálták a látásmódunkat. Sokat tanultunk a digitális világ kínálta lehetőségekről, ennek köszönhető, hogy szinte minden korosztály magabiztosan mozog az online térben, sőt sokan ennek lehetőségével jutnak el olyan eseményekre, ahova távolság vagy akadályoztatás miatt nem állt módjukban. A Nemzeti Filharmonikusok februári kamarazenei koncertjeinek videó linkje egy kattintásra otthonunkba hozza a nagymesterek fülbemászó dallamait.

Február 10-én Joseph Haydn: C-dúr („Londoni”) triója, Wolfgang Amadeus Mozart: D-dúr fuvolanégyese és Robert Schumann: Asszonyszerelem, asszonysorsa lesz hallható. A következő hét (febr. 17.) gazdag zenei kínálatából talán legismertebb Bach Air című műve, amelynek számos feldolgozása nemcsak koncertpódiumokról hallható vissza, hanem filmek, tévésorozatok zenei betétjeként is, sőt, a repülőgépek földre szállásakor is találkozhatunk vele. Emellett Franz Schubert: Szerenádjának és Bizet: Carmenjének is felcsendülnek ismerős dallamai.

 

Február 20-án elégikusabb hangulatú műveké lesz a főszerep. Antonio Vivaldi: G-dúr kettősversenye oboára és fagottra, Ludwig van Beethoven: Adagio cantabile a Patetikus szonátából, Kodály Zoltán: Esti dala, Antonio Vivaldi: A négy évszaka (Tél – II.tétel) mellett helyet kapott egy olyan zeneszerző is, aki a meghökkentés nagymestere. Nemcsak polgárpukkasztó életmódjával érdemelte ki ezt a titulust Eric Satie, hanem megzabolázhatatlan, hagyományokkal szembemenő zenei esztétikájával is.  Február utolsó hetében is számíthatunk a Filharmonikusok vendégszeretetében. Olyan művekkel várják közönségüket, mint például Verdi Traviáta (előjáték), Rossini: A sevillai borbély (Figaro belépője), Manuel Penella: A vadmacska.

Megosztás