2024. szeptember 21.
Miniszterelnök-jelölti vitát kezdeményez a V18

Miniszterelnök-jelölti vitát kezdeményez a V18

A „Válasszunk 2018!” csoport felkéri valamennyi parlamenti frakció alakítására esélyes párt miniszterelnök-jelöltjét, hogy álljon ki nyilvános vitára.

 

A V18 a választásokig tartó szűk két hónapban három, pártok közötti szakpolitikai vitát is kezdeményez. 2006 óta nem álltak ki nyilvános vitára az ország miniszterelnök-jelöltjei, holott a demokrácia egyik legfontosabb eleme, hazánk első számú érdeke a magyar politikai élet szereplői között zajló szabad és nyílt vita. A felelős döntéshez elengedhetetlen, hogy az állampolgárok ismerjék az ellenzék terveit, a kormányzati döntések alternatíváit. A V18 csoport miniszterelnöki vitát kezdeményez az idei választások előtt, mert tagjai elkötelezetten hisznek abban, a magyar választók megérdemlik, hogy nyilvános vitában versenyezzenek a bizalmukért. Egy ilyen vita megtartása pedig az európai politikai kultúra alapvetése. A V18 hisz abban, hogy minden parlamenti frakció alakítására esélyes párt vezetője meggyőzhető egy ilyen vitáról.

 

 

„Senkinek sincs előjoga a hatalomra, bármelyik jelölt megszerezheti vagy elvesztheti a bizalmat. Ahol nincsen nyilvános vita a választáson induló pártok programjairól, elképzeléseiről, az nem teljes értékű demokrácia. A miniszterelnök-jelöltek közötti vita a választópolgárok megbecsülése. A döntés pedig egyedül a választóké” – mondta el Balázs Péter, korábbi EU-biztos. Az egykori diplomata, uniós biztos és külügyminiszter a következő napokban a V18 nevében tárgyalást kezdeményez valamennyi érintett párttal a jelölti vitáról. Az egyeztetések eredményeiről folyamatosan tájékoztatják a nyilvánosságot.

 

A V18 csoport a választók megfelelő informálása és a demokratikus kontroll erősítése érdekében szakpolitikai vitákat is kezdeményez a választások előtt. A javaslat szerint a vitákat három témakörben folytatják le a parlamenti frakció alakítására esélyes pártok szakpolitikusai: 1. jogbiztonság, európai értékek, migráció, 2. gazdaság, versenyképesség, korrupció, fenntartható fejlődés, 3. oktatás, egészségügy, szociális ellátás.

 

„Biztosan lesz vita: magyar ember ugyanis kiáll az igaza mellett és büszkén képviseli azt. Hiszünk abban, hogy egyedül a programok összehasonlítása teszi lehetővé, hogy a választók racionális szempontokat mérlegelhessenek a választások előtt. A következő szűk két hónapban ezért tárgyalásokat kezdeményezünk a pártokkal a szakpolitikai viták részleteiről” – mondta el Bod Péter Ákos közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke.

 

A V18 a választásokig tartó időszakban folyamatos kampányt folytat azzal a céllal, hogy a választópolgárok minél szélesebb körét buzdítsa szavazásra. A mozgalom tagjai keresik azokat az együttműködő partnereket és támogatókat, akik kiállnak a kezdeményezés mellett.

További információ: www.v18.eu

 

A V18-ról: Hat korábbi kormány tagjai, köztük az Európai Unió két egykori biztosa azért hozta létre a V18-at, hogy pártpreferenciától függetlenül minél magasabb részvételre buzdítsa az állampolgárokat a 2018-as országgyűlési választásokon. Minden szavazat számít! A V18 alapítói elkötelezetten hisznek abban, hogy a demokrácia egyik legfontosabb eszköze a választás. Az állampolgárok közösségén múlik, hogy a politikusok mit tehetnek meg, és mit nem, ezért valamennyi leadott szavazat számít.

  

A V18 tagjai:

Andor László - közgazdász, egyetemi docens, EU-biztos (2010-2014)

Balázs Péter - közgazdász, egyetemi tanár, ipari és kereskedelmi államtitkár (1992-1993), integrációs és külgazdasági államtitkár (2002-2003), EU-biztos (2004), külügyminiszter (2009-2010)

Bárándy Péter – ügyvéd, igazságügyi miniszter (2002-2004)

Bod Péter Ákos - közgazdász, egyetemi tanár, ipari és kereskedelmi miniszter (1990-1991), a Magyar Nemzeti Bank elnöke (1991-1994)

Göncz Kinga - orvos, pszichiáter; ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter (2004-2006), külügyminiszter (2006-2009), európai parlamenti képviselő (2009-2014)

Holoda Attila - olajmérnök, közgazdász, energiaügyi helyettes államtitkár (2012)

Mellár Tamás - közgazdász, egyetemi tanár, a Központi Statisztikai Hivatal elnöke (1998-2003)

Pusztai Erzsébet – orvos, népjóléti államtitkár (1992-1994), egészségügyi államtitkár (1998-2000)

Raskó György – agrárközgazdász, mezőgazdasági államtitkár (1991-1994)

Székely Tamás – orvos, egészségügyi miniszter (2008-2010)

Megosztás

Csökkent a vallás jelentősége a fiatalok életében

Hello Közélet

Csökkent a vallás jelentősége a fiatalok életében

  • 2024.06.3

Hogyan viszonyulnak ma a fiatalok a valláshoz? Milyen okok vezethettek az eltávolodásukhoz? Hogyan tud alkalmazkodni a vallás a mai fiatalsághoz, és hogyan lehet újra vonzóvá tenni számukra? Számos kérdés, kutatási adat, szociológiai értékelés és egy lehetséges válasz: az Aquinói Szent Tamás Akadémia innovatív képzése.

Jót tenni, jól

Hello Közélet

Jót tenni, jól

  • 2024.05.28

Jót tenni jól ma már nem olyan egyszerű, a CHERRISK biztosítási platform mégis ezt kísérli meg saját fejlesztésű eszköztárával.